Awinion (Avignon)

Francja     UNESCO
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Miasta
Region: Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże
Populacja: 86 939
Powierzchnia: 64 km²
Strona Internetowa: www.avignon.fr
GPS: N: 43°56'55.01", E: 4°48'21.48"
Awinion
Awinion - panorama
Awinion to zabytkowe miasto w południowo-wschodniej Francji, położone na na lewym brzegu Rodanu w samym sercu Prowansji. Jego początki sięgają zamierzchłych czasów starożytnych, kiedy to Celtowie założyli tu jedną ze swoich osad. Jakiś czas później została ona podbita i zajęta przez Rzymian, którzy utworzyli to swoją kolonię zwaną Avenio. Po upadku Cesarstwa miasto wielokrotnie przechodziło z rąk do rąk. Władali nim m.in. Goci i Saraceni. W 1033 roku Awinion znalazł się w granicach Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego, pozostając jednocześnie częścią księstwa Burgundii. W 1226 roku podczas krucjaty przeciwko albigensom mieszkańcy miasta odmówili otwarcia bram oddziałom króla francuskiego Ludwika VIII i towarzyszącego im legatowi papieskiemu. Okres największej świetności Awinion przezywał w czasie tzw. "niewoli babilońskiej Kościoła". W 1309 roku z polecenia ówczesnego króla Francji i Navarry - Filipa IV Pięknego (1268-1314) do miasta przeniesiona została z Rzymu siedziba papieży. Pontyfikat sprawowało w tym okresie siedmiu papieży. Tutaj też podejmowali królów oraz cesarzy z całego świata w tym także i Polski. To właśnie w Awinion zapadła decyzja o koronacji Władysława Łokietka na króla Polska. W tym czasie nastąpiła także znaczna rozbudowa miasta. Powstał wówczas m.in. imponujący Pałac Papieski a także wzniesiono potężne i długie na około 5 km mury obronne wokół miasta. W Awinion papierze rezydowali przez blisko 70 kolejnych lat. Miasto zaś w rękach kościoła pozostawało, aż do 1791 roku, kiedy po rewolucji francuskiej zostało przyłączone na stałe do Francji.

Zwiedzanie
Obecnie Awinion to jeden z najcenniejszych i zarazem najpiękniejszych zabytkowych kompleksów miejskich we Francji. Każdego roku miasto odwiedzane jest przez setki tysięcy turystów z całego świata. Najważniejszą i najczęściej odwiedzaną budowlą miasta jest monumentalny Pałac Papieski (Palais des Papes). Budowla ta wzniesiona w XIV wieku w okresie niewoli awiniońskiej (okres rezydowania papieży w Awinionie.). Wysokie mury, masywne ściany oraz wąskie okna nadają jej wygląd potężnej fortecy. Wewnątrz zaś znajduje się wiele dziedzińców połączonych plątanina wąskich korytarzy. W skład całego kompleksu pałacowego wchodzi m.in. budynek Starego Pałacu, Nowy Pałac oraz XII wieczna romańska katedra Najświętszej Marii Panny (Cathédrale Notre-Dame des Doms d'Avignon). W 1995 roku pałac uznany został za jeden z najcenniejszych zabytków gotyckiej architektury pałacowej na świecie i wpisany Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Innym ważnym zabytkiem miasta jest wybudowany w latach 1171-1185 w stylu romanizmu prowansalskiego imponujący kamienny Most Świętego Benedykta (Pont Saint-Bénézet). Dawniej stanowił on strategiczny punkt traktu łączącego Lyon z portami nad Morzem Śródziemnym. Z tej imponującej (mierzącej niegdyś ponad 900 metrów) przeprawy do czasów obecnych zachowały się jedynie cztery z dwudziestu dwu przęseł.
Pozostałe zabytki Awinionu to m.in. reprezentujący styl gotyku płomienistego kościół św. Piotra, budynek starej mennicy (obecnie konserwatorium) oraz okalające miasto potężne mury obronne. Awinion to także jedno z ważniejszych centrów kulturalnych we Francji. Na przyjezdnych czekają tu liczne muzea, kościoły oraz galerie sztuki
Począwszy od 1947 roku w każdy lipiec w Awinion organizowany jest słynny międzynarodowy festiwal teatralny Festival d'Avignon.
Zdjęcia [6]
Awinion
Miasta samurai· 653
Awinion
Miasta samurai· 720
Awinion
Miasta samurai· 601
Awinion
Miasta samurai· 582
Awinion
Miasta samurai· 678
Awinion
Miasta samurai· 997
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas