Kaplica Notre Dame du Haut (Chapelle Notre-Dame-du-Haut)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Obiekty sakralne
Region: Burgundia-Franche-Comté
Miejscowość: Ronchamp
Strona Internetowa: www.collinenotredameduhaut.com
GPS: N: 47°42'12.37", E: 6°37'15.22"
Kaplica Notre Dame du Haut
Kaplica Notre Dame du Haut - panorama
Ronchamp to niewielka miejscowość we wschodniej Francji, położona nad rzeką Rahin u podnóża Wogezów. Tym co przyciąga tu tysiące turystów jest stanowiąca ważny zabytek współczesnej architektury sakralnej kaplica Matki Bożej na Górze (Kaplica Notre Dame du Haut). Budowla ta uznawana jest za jeden z najwspanialszych przykładów modernizmu w architekturze sakralnej. Konstrukcja świątyni podważa większość większość skostniałych założeń do tego stopnia, że mówi raczej o rzeźbie architektonicznej niż samoistnej budowli. Kształt wydętego wiatrem żagla, betonowa skorupa dachu inspirowanego pancerzem kraba, asymetria i gra świateł, wrażenie lekkości i przestrzeni budzą podziw nawet tradycjonalistów. Plan obiektu jest nieregularny, bardzo dynamiczny w wyrazie, powiązany z silną symboliką. Kaplica zaprojektowana została w połowie XX wieku przez słynnego francuskiego architekta szwajcarskiego pochodzenia Le Corbusiera (1887-1965). Świątynia powstała w miejscu starej XV wiecznej kaplicy z której przeniesiono także otoczoną kultem XVII wieczna figurę Matki Boskiej. Przez okrągły rok do kaplicy ciągną pielgrzymi wiernych z całego świata, a najważniejsza z nich odbywa się w pierwszy weekend września. W sąsiedztwie świątyni znajdują się także modernistyczne zabudowania, a przy drodze wiodącej do miasta napotkać można nieczynny szyb kopalniany z wyeksponowanym składem kolei przemysłowej.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas