Metz

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Miasta
Region: Grand Est
Populacja: 124 300
Powierzchnia: 42 km²
GPS: N: 49°6'58.06", E: 6°10'21.70"
Metz
Metz - panorama
Metz to miasto w w północno-wschodniej Francji (stolica Lotaryngii), położone nad rzeką Mozelą. Jego początki sięgają zamierzchłych czasów starożytnych, kiedy to znajdowała się tu galijska osada. Jakiś czas później została ona podbita i zajęta przez Rzymian, który utworzyli tu jedną ze swoich kolonii i nazwali ją Divodurum Mediomatricum. W tym czasie miasto przezywało swój pierwszy okres świetności. Wybudowano wówczas wiele nowych budowli, akwedukt łaźnie oraz amfiteatr mieszczący blisko 25 tysięcy widzów. Po upadku Cesarstwa miasto zostało zajęte przez Franków, a od 511 roku stanowiło stolicę Austrazji (kolebki dynastii Karolingów). Na przestrzeni wieków Metz stanowiło przedmiot rywalizacji pomiędzy Francją a Niemcami. Kilkukrotnie przechodziło między nimi z rąk do rąk. Ostatecznie po I wojnie światowej zostało wcielone do Francji.

Zwiedzanie
Jednym z najważniejszych i najwspanialszych zabytków Metz jest usytuowana w samym sercu miasta okazała gotycka katedra św. Szczepana (Cathédrale Saint-Étienne). Świątynia ta powstała w XV wieku przez połączenie dwóch kościołów. W jej wnętrzu warto zwrócić uwagę na piękne gotyckie zdobienia oraz majestatyczne witraże (uważane za największe na świecie) Pozostałe ważne zabytki Metz to m.in XVIII wieczny budynek ratusza miejskiego, pochodząca z końca IV wieku bazylika św. Piotra (jeden z najstarszych europejskich kościołów), XIII wieczny klasztor Trynitarzy, Pałac Sprawiedliwości (Palais de Justice), XII wieczny kościół św. Marcina oraz liczne kamienice mieszczańskie.
Zdjęcia [1]
Metz
Miasta Dude· 1427
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas