Calvi

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Miasta
Region: Korsyka
Populacja: 4 815
Powierzchnia: 31 km²
GPS: N: 42°34'4.34", E: 8°45'30.38"
Calvi - panorama
Calvi to miasto i zarazem popularny ośrodek wypoczynkowy we Francji, położony na północno-zachodnim wybrzeżu Korsyki (region Balagne). Jego początki sięgają czasów starożytnych, kiedy to w miejscu obecnego portu znajdowała się niewielka osada rybacka. W X wieku wioska wraz z całą wyspa zostały zajęte przez Pizańczyków. Jakiś czas później przekształcili oni osadę w mały port. Sytuacja zmieniła się gdy w drugiej połowie XIII wieku na Korsykę przybyli Genueńczycy. Wtedy to w miejscu portu na wcinającym się w morze skalistym wzniesieniu rozpoczęta została budowa potężnej cytadeli. W 1794 roku Calvi zostało zaatakowane przez angielską flotę dowodzoną przez pułkownika Sir Charlesa Stuarta. Po blisko 2 miesięcznym oblężeniu i zaciekłej obronie francuzów miasto zostało zdobyte przez anglików. W czasie walk jeden z brytyjskich oficerów - Horatio Nelson stracił oko. Odpływając później z wyspy powiedział, że już nigdy więcej nie powróci na Korsykę.

Zwiedzanie
Jednym z najciekawszych zabytków Calvi jest górująca nad miastem majestatyczna Cytadela. Forteca ta wzniesiona została przez Genueńczyków w XV wieku. W obrębie murów znajduje się dawny pałac genueńskich gubernatorów (obecnie siedziba koszar Legii Cudzoziemskiej) oraz kościół św. Jana Chrzciciela. W północnej części fortu odnaleźć można pamiątkową wmurowaną płytę w ścianę domu, w którym wg miejscowych przekazów urodził się Krzysztof Kolumb. W mieście znajduje się także niezwykle malownicza plaża oraz port jachtowy wokół którego rozlokowane są liczne restauracje, bary i kąpieliska. Na początku czerwca w Calvi odbywa się festiwal jazzowy. Inną atrakcją przyciągającą do miasta wielu turystów są pokazy desantów wojsk Legii z helikopterów i z samolotów.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas