Caen

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Miasta
Region: Normandia
Populacja: 114 007
Powierzchnia: 25 km²
GPS: N: 49°11'4.80", W: 0°21'36.97"
Caen
Caen - panorama
Caen to miasto (historyczna stolica Normandii) w północnej Francji, położone nad rzeką Orne, w pobliżu jej ujścia do kanału La Manche. Jego początki sięgają drugiej połowy XI wieku, kiedy to ówczesny król Anglii - Wilhelm Zdobywca (1028-1087) ufundował tu dwa klasztory, a także polecił wybudować zamek który uczynił swoją rezydencją. Niespełna wiek później miasto stało się jednym z największych i najprężniej rozwijających się ośrodków handlowych księstwa Normandii. W 1205 roku ówczesny król francuski Filip II August wskutek zręcznych intryg Caen wraz z całą Normandią wcielona została do Królestwa Francji. W czasie wojny stuletniej jaka toczona była przez Anglików i Francuzów na przełomie XIV i XV wieku Caen było dwukrotnie (w 1346 i 1417 roku) podbijane i niszczone przez Anglików. Ostatecznie w 1450 roku miasto powróciło w ręce Francuzów. Swój największy rozkwit Caen przeżywało w XVI wieku w czasie francuskich wypraw dalekomorskich do Ameryki i Afryki. Ciężki okres Caen przeżywało w czasie II wojny światowej, kiedy to w czasie zaciętych walk pomiędzy aliantami i Niemcami zniszczona została znaczna część zabudowy. Po wojnie miasto zostało odbudowane.

Zwiedzanie
Mimo zniszczeń wojennych w Caen zachowało się wiele zabytkowych budowli o raz muzeów. Najciekawsze z nich to m.in. pozostałości średniowiecznego zamku (obecnie siedziba muzeum Normandii), XIV wieczny gotycki kościół Saint-Sauveu (Église Saint-Sauveur) wchodząca niegdyś w skład obwarowaniach miejskich wieża Leroy (Tour Leroy), gotycki kościół św. Piotra (Église Saint-Pierr). Muzeum Pokoju (Mémorial pour la Paix) oraz usytuowane na obrzeżach starego miasta dwa średniowieczne opactwa Abbaye aux Hommes (Klasztor Męski) i Abbaye aux Dames (Klasztor Żeński).
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas