Kaplica św. Michała w Aiguilhe (Église Saint-Michel d'Aiguilhe)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Obiekty sakralne
Region: Owernia-Rodan-Alpy
Miejscowość: Aiguilhe
Strona Internetowa: www.aiguilhe.fr
GPS: N: 45°2'59.55", E: 3°52'56.87"
Kaplica św. Michała w Aiguilhe
Kaplica św. Michała w Aiguilhe - panorama
Aiguilhe to niewielka miejscowość w środkowej Francji, położona w dolinie rzeki Borne (lewy dopływ Loary) w sąsiedztwie miasta Puy-en-Velay stanowiącego odpowiednik polskiej Częstochowy. Tym co przyciąga tu wielu pielgrzymów oraz turystów jest usytuowana na malowniczej wysokiej (84 metry) powulkanicznej bazaltowej skale (rocher) romańska kaplica św. Michała (Église Saint-Michel d'Aiguilhe). Świątynia ta powstała w połowie X wieku jako jeden z trzech punktów początkowych słynnej Drogi św. Jakuba czyli szlaku pielgrzymkowego wiodącego do grobu św. Jakuba w Santiago de Compostela w Hiszpanii. Do kaplicy usytuowanej na szczycie powulkanicznego komi prowadzi wyżłobionych w skale 265 stopni, których pokonanie zajmuje około 10 minut. W jej wnętrzu warto zwrócić uwagę na pieczołowicie odrestaurowane romańskie freski oraz odkryty w 1955 roku krucyfiks pochodzący z X wieku. W sąsiedztwie kaplicy znajduje się wybudowana w połowie XIX wieku neoromańska dzwonnica. Ze góry rozpościera się przepiękny widok na pobliskie miasto Puy-en-Velay oraz dominującą nad zabudową okazałą katedrę Notre Dame (Cathédrale Notre-Dame-de-l'Annonciation). Na jednym z sąsiednich szczytów w 1860 roku wzniesiony został przeszło 16 metrowy pomalowany na czerwono posąg Matki Boskiej z Dzieciątkiem (Statue de Notre-Dame de France). Rzeźba wykonana została z żelaza pochodzącego z przetopionych 200 zdobycznych armat armii francuskiej, które kilka lat wcześniej brały udział w obleganiu Sewastopolu.
Zdjęcia [3]
Kaplica św. Michała w Aiguilhe
Obiekty sakralne Dama Kameliowa· 788
Kaplica św. Michała w Aiguilhe
Obiekty sakralne Dama Kameliowa· 792
Kaplica św. Michała w Aiguilhe
Obiekty sakralne Dama Kameliowa· 793
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas