Zamek w Josselin (Château de Josselin)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Bretania
Miejscowość: Josselin
Strona Internetowa: www.chateaujosselin.com
GPS: N: 47°57'11.48", W: 2°32'52.09"
Zamek w Josselin - panorama
Josselin to niewielka miejscowość w północno-zachodniej Francji (Bretania), położone nad rzeką Oust. Jedną z ciekawszych atrakcji turystycznych jest tu usytuowany w samym sercu miasteczka okazały średniowieczny zamek. Jego budowa rozpoczęta została w pierwszej dekadzie XI wieku na polecenie hrabiego Guéthenoc. Był on ojcem Josselina, który brał udział w podboju Anglii przez Wilhelma Zdobywcę i bitwie pod Hastings. Obaj wywodzili się ze słynnej szlacheckiej bretońskiej rodziny Rohan. Co ciekawe zamek w Josselin nadal stanowi własność tego rodu. Na przestrzeni wieków warownia była wielokrotnie rozbudowywana i powiększana. Swój obecny kształt zamek uzyskał w czasie ostatniej większej przebudowy jaka przeprowadzona została w XV wieku. W pierwszej połowie XX stulecia warownia otoczona została pięknymi ogrodami. Ich projektantem był znany francuski architekt krajobrazu i specjalista od ogrodów Achille Duchêne (1866-1947). Odwiedzając zamek warto także zajrzeć do budynku zamkowej stajni, gdzie ma swoją siedzibę muzeum lalek.
Zdjęcia [1]
Zamek w Josselin
Zamki i pałace Klooska· 661
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas