Zamek w Foix (Château de Foix)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Oksytania
Miejscowość: Foix
GPS: N: 42°57'56.00", E: 1°36'18.00"
Zamek w Foix
Zamek w Foix - panorama
Foix to niewielka miejscowość w południowej Francji, położona u podnóża Pirenejów w dolinie rzeki Ariège. Jednym z jej ciekawszych zabytków jest usytuowany na malowniczym skalnym wzgórzu okazały średniowieczny zamek. Jego początki sięgają VII wieku, kiedy to doceniono walory strategiczne tego miejsca i wybudowano tu pierwsze drewniane umocnienia. W drugiej połowie X stulecia, kiedy to okoliczne tereny stały się własnością hrabiów Foix dawne fortyfikacje zostały zastąpione murowanym zamkiem. Głównym zadaniem nowej twierdzy miała być kontrola doliny rzeki Ariège. W XI wieku hrabia Roger I de Carcassonne zapisuje zamek w spadku swojemu najmłodszemu synowi Bernardowi. Na przestrzeni wieków warownia była wielokrotnie rozbudowywana i powiększana, a jej drużyna skutecznie odpierała wszelkie najazdy i ataki. Na przełomie XV i XVI wieku miała miejsce ostatnia większa przebudowa zamku w czasie której uzyskał on swój obecny kształt. W XVII wieku po zawarciu traktatu pokojowego pomiędzy Hiszpanią a Francją twierdza utraciła swoje strategiczne znaczenie. Wkrótce potem w jej murach urządzone zostało więzienie.
Na przełomie XIX i XX wieku zamek został gruntownie odrestaurowany i udostępniony dla zwiedzających. W 1930 roku w jego murach urządzone zostało Muzeum Archeologiczne w którym zgromadzono sporą kolekcję różnych artefaktów jakie udało się odnaleźć w czasie prac konserwatorskich. Charakterystycznym elementem warowni są trzy wysokie wieże, które dominują nad całym miastem i okolicą. Każda z nich wybudowana została w innym przedziale czasowym (XII, XIV i XV wiek). Z murów twierdzy rozpościera się przepiękna panorama starego miasta w Foix oraz Pirenejów.
Zdjęcia [2]
Zamek w Foix
Zamki i pałace klooska· 733
Zamek w Foix
Zamki i pałace klooska· 688
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas