Zamek Bonaguil (Château de Bonaguil)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Akwitania
Miejscowość: Fumel
Strona Internetowa: www.chateau-bonaguil.com
GPS: N: 44°32'17.00", E: 1°0'52.00"
Zamek Bonaguil
Zamek Bonaguil - panorama
Fumel to niewielka miejscowość w południowej Francji, położona w dolinie rzeki Lot. Jedną z ciekawszych atrakcji turystycznych jest tu usytuowany w pobliżu miasta (wioska Bonaguil) na wysokiej skale okazały średniowieczny zamek. Jego początki sięgają drugiej połowy XIII wieku, kiedy to wzniesiona została tu pierwsza warownia. W zapiskach historycznych twierdza pojawia się w dokumentach króla Francji - Filipa III Śmiałego pochodzących z 1271 roku. W drugiej połowie XIV wieku zamek stał się własnością członków szlacheckiej rodziny Roquefeuil. To właśnie w czasie ich rządów przeprowadzona została gruntowna rozbudowa budowli. Powstała wówczas otoczona wysokimi murami potężna twierdza. W rękach rodziny Roquefeuil warownia pozostawała aż do rewolucji francuskiej (1789-1799). W późniejszym czasie zamek wielokrotnie zmieniał swoich właścicieli. Ostatecznie w 1860 roku budowla została zakupiona został przez gminę Fumel i uznana za zabytek narodowy. Pierwsze prace konserwatorskie przeprowadzone zostały jeszcze w tym samym wieku i (z przerwami) trwały aż do początku XX stulecia. W swojej burzliwej historii zamek nigdy nie został poważnie zniszczony ani przebudowany w romantyczną rezydencję jak to miało miejsce z wieloma innymi francuskimi zamkami w epoce renesansu. Dzięki temu obejrzeć możemy tu oryginalne średniowieczne elementy fortyfikacji jakie stosowane były w XIV czy XV wiecznych fortecach.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas