Zamek w Montrésor (Château de Montrésor)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Centralny-Dolina Loary
Miejscowość: Montrésor
Strona Internetowa: www.chateaudemontresor.fr
GPS: N: 47°9'21.00", E: 1°12'5.00"
Zamek w Montrésor
Zamek w Montrésor - panorama
Montrésor to niewielkie miasto w środkowej Francji, położone w dolinie rzeki Indrois (dopływ Loary). Jedną z ciekawszych atrakcji turystycznych jest tu usytuowany w samym sercu miasteczka średniowieczny majestatyczny zamek. Pierwotna warownia w Montrésor wzniesiona została już prawdopodobnie w pierwszej połowie XI wieku. Jej głównym fundatorem był ówczesny hrabia Andegaweni - Fulko III Czarny (Nerra). Pierwsza większa przebudowa zamku miała miejsce na przełomie XV i XVI wieku. Wtedy to warownia przekształcona została w renesansową rezydencję. W czasie Rewolucji Francuskiej, zamek został dotkliwie zniszczony. Ostatecznie zrujnowana rezydencja została wystawiona na licytację. W 1849 roku posiadłość zakupiła dla swojego syna Ksawerego, hrabina Róża Branicka (z Potockich). Wtedy też przeprowadzona została gruntowna renowacja Zamku. Powstały wówczas także pełne przepychu wnętrza (w stylu Second Empire) w których oprócz stylowych mebli pojawiły się sprowadzone z Włoch oraz Polski liczne obrazy. Do dziś w salach rezydencji obejrzeć możemy dzieła m in. dzieła Caravaggia, Artura Grottgera, Wojciecha Kossaka czy Henryka Hipolita Rodakowskiego. Obecnie zamek znajduje się w rękach rodziny Reyów (potomkowie Ksawerego Branickiego). Jest to jedyna tego typu budowla w Dolinie Loary, która należy do polskiej rodziny. Château de Montrésor położony jest z dala od głównych szlaków turystycznych, co powoduje, że w sezonie nie ma tu aż tak wielkich tłumów jak to ma miejsce na innych okolicznych zamkach.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas