Zamek Beynac (Château de Beynac)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Nowa Akwitania
Miejscowość: Beynac-et-Cazenac
Strona Internetowa: www.beynac-en-perigord.com
GPS: N: 44°50'23.35", E: 1°8'31.49"
Zamek Beynac
Zamek Beynac - panorama
Beynac-et-Cazenac to niewielka miejscowość w środkowej Francji, położona nad rzeką Dordogne. Jednym z jej ciekawszych zabytków jest usytuowany na szczycie wysokiego wapiennego wzgórza średniowieczny zamek (Château de Beynac). Jego początki sięgają XII wieku, kiedy to na polecenie członków możnej rodziny Beynac wzniesiona została tu pierwsza warownia. W czasie wojny stuletniej (okres konfliktów zbrojnych toczonych między Anglią a Francją w latach 1337-1453) zamek pełnił rolę ważnego francuskiego granicznego punktu strategicznego. Na przełomie XVI i XVII stulecia warownia poddana została gruntownej rozbudowie. Wzmocniono wówczas mury obronne, a także wybudowano dodatkowe fortyfikacje. W 1962 roku właścicielem zamku stał się Lucien Grosso, który zlecił przeprowadzenie prac konserwatorskich po czym udostępnił go zwiedzającym. Najstarszym elementem warowni jest wysoka kwadratowa romańska wieża.

Ciekawostki
- W latach dziewięćdziesiątych XX wieku zamek wielokrotnie wykorzystywany był jako flan zdjęciowy dla wielu francuskich filmów. Kręcono tu sceny do takich filmów jak m.in. Goście (Les Visiteurs) z Janem Reno w roli głównej czy Joannę d'Arc Luca Bessona.
Zdjęcia [3]
Zamek Beynac
Zamki i pałace klooska· 926
Zamek Beynac
Zamki i pałace klooska· 887
Zamek Beynac
Zamki i pałace klooska· 915
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas