Lille

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Miasta
Region: Nord-Pas-de-Calais
Populacja: 226 014
Powierzchnia: 34 km²
Strona Internetowa: www.lille.fr
GPS: N: 50°38'23.90", E: 3°3'42.31"
Lille
Lille - panorama
Lille to miasto w północnej Francji, położone nad rzeką Deule w pobliżu belgijskiej granicy. Jego początki sięgają XI wieku, kiedy to założona została tu osada. Dynamiczny rozwój handlu oraz sukiennictwa spowodował, że niespełna wiek później otrzymała ona prawa miejskie. W okresie średniowiecza miasto pełniło funkcję stolicy Flandrii. Wielokrotnie też przechodziło z rąk do rąk. Władali nim kolejno książęta burgundzcy, Habsburgowie i królowie Hiszpańscy. Na stałe do Francji Lille przyłączył w 1667 roku Król Słońce Ludwik XIV (1638-1715). Wtedy też miasto zostało otoczone potężnymi fortyfikacjami zaprojektowanymi wybitnego francuskiego inżyniera wojskowego Sébastiena Vaubana (1633-1707). Niestety nie oparły się one naporze wojsk austriackich i angielskich, które w 1708 podbiły i zajęły miasto. Dopiero zawarty pięć lat później pokój w Utrechcie usankcjonował francuską władzę w Lille. W czasie rewolucji francuskiej miasto otoczyła interweniująca armia austriacka. Tym razem jednak najeźdźcom nie udało im się sforsować fortyfikacji. Ciężki okres Lille przechodziło w czasie ostatnich wojen światowych, kiedy to w wyniku działań zbrojnych zniszczona została znaczna część zabudowy miejskiej. Po wojnie zabytkowe centrum zostało pieczołowicie odrestaurowane i dziś stanowi atrakcję turystyczną przyciągającą wielu turystów. Obecnie Lille to czwarty co do wielkości ośrodek miejski we Francji, którego aglomeracja zamieszkiwana jest przez przeszło milion ludzi.

Zwiedzanie
Serce najstarszej części Lille stanowi otoczony pięknymi XVII wiecznymi kamienicami Plac Generała de Gaulle'a (Place du Général-de-Gaulle). W jego centralnym punkcie znajduje się wybudowany wraz z fontanną w 1845 roku pomnik obrońców miasta z 1792 roku (Colonne de la Déesse). Spacerując po placu warto zwrócić uwagę na okazały XVII wieczny renesansowy gmach Starej Giełdy (Vieille Bours). Jego efektowną fasadę frontową wieńczy wysoki dach i ażurowa wieżyczka. Ponad nim widać wysoką wieżę z zegarem która stanowi część wzniesionego w XIX wieku w stylu renesansu flamandzkiego budynku Nowej Giełdy (Nouvelle Bourse), a obecnie Izby Handlowej (Chambre de Commerce). Pozostałe ważne zabytki Lille to m.in. XIX wieczna Katedra Notre Dame de la Treille, monumentalny eklektyczny Pałac Sztuk Pięknych (Palais des Beaux Arts) - największe muzeum sztuki we Francji (poza Paryżem), neoklasycystyczny gmach Opery, wzniesiony w latach 1924-1927 budynek ratusza miejskiego (Hotel de Ville), dom Charlesa de Gaulle'a (przywódca francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej i prezydent Francji w latach 1958-1969), XVII wieczny gmach dawnego hospicjum (Hospice Comtesse) oraz XV wieczny kościół św. Maurycego (Église Saint-Maurice). Odwiedzając Lille warto wybrać się także do północno-zachodniej części miasta gdzie znajduje się okazała cytadela. Forteca zaprojektowana została w XVII wieku przez francuskiego inżyniera wojskowego Sébastiena Vaubana. Serce całego założenia stanowi rozległy dziedziniec wokół którego znajduje się pięć potężnych bastionów oraz zewnętrzna linia umocnień. Forteca ta stanowi obecnie jeden z największych i najlepiej zachowanych tego typu obiektów we Francji.

Ciekawostki
- Każdego roku w Lille w pierwszy weekend września odbywa się (podobno największy na świecie) pchli targ zwany Braderie. Wtedy to zjeżdżają się tu handlarze wszelkich staroci z całego niemal kontynentu. Odnotowuje się tu 10 tysięcy sprzedawców, którzy tworzą w sumie 100 kilometrów stoisk i prawie 2 miliony kupujących. Tradycja targu w Lille sięgają 900 lat wstecz.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas