Zamek Beauvoorde

Belgia
Kraj: Belgia
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Prowincja: Flandria Zachodnia
Miejscowość: Wulveringem
Strona Internetowa: www.kasteelbeauvoorde.be
GPS: N: 51°0'56.71", E: 2°39'20.17"
Zamek Beauvoorde
Zamek Beauvoorde - panorama
Wulveringem to niewielka miejscowość w północno-zachodniej Belgii, położona około 10 km w kierunku południowym od centrum Veurne. Tym co przyciąga tu wielu turystów jest usytuowany w północnej części miasteczka w otoczeniu malowniczych lasów niewielki renesansowy zamek Beauvoorde. Jego początki sięgają XII wieku, kiedy to wzniesiona została tu pierwsza warownia. Twierdza ta została doszczętnie zniszczona w czasie wojny osiemdziesięcioletniej, jaka toczona była w latach 1568-1648 o wyzwolenie Niderlandów spod panowania hiszpańskiego. Na początku XVII wieku zrujnowany zamek został przejęty przez członków rodziny Bryarde, którzy odbudowali go w ówcześnie modnym renesansowym stylu. W ich rękach posiadłość pozostawała aż do drugiej połowy XIX wieku. Wtedy to rezydencja przejęta została przez ekscentrycznego szlachcica Artura Merghelyncka, który zamieszkiwał tu aż do swojej śmierci w 1905 roku. W tym czasie zlecił on gruntowną renowację wnętrz posiadłości, która przywróciła jej dawną świetność. Całość zaś otoczona została malowniczym parkiem krajobrazowym.
Obecnie w pełni odrestaurowany zamek udostępniony jest dla zwiedzających.
Ceny biletów
- normalny: 8 EUR
- ulgowy: 6 EUR
Godziny otwarcia
- od 1 kwietnia do 30 października w godz.: 10:00-17:00
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Belgijska czekolada oraz słynne praliny stały się synonimem czekoladowej doskonałości. Tradycje wyrobu tych słodkich przysmaków sięgają tu przeszło 300 lat wstecz. Czekoladki z delikatnym kremowym nadzieniem zwane potocznie pralinami, pojawiły się tu w 1912 roku. To wtedy belgijski mistrz chocolatier - Jean Neuhaus, opracował unikatowe przepisy, które rozsławiły te łakocie w całej Europie. Firma Neuhaus istnieje po dziś dzień, produkując praliny cenione na całym świecie. Obecnie Belgia produkuje 172 tysiące ton czekolady rocznie.
Reklama
Polub nas