Zamek Valençay (Château de Valençay)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Centralny-Dolina Loary
Miejscowość: Valençay
Strona Internetowa: www.chateau-valencay.fr
GPS: N: 47°9'27.36", E: 1°33'47.88"
Zamek Valençay
Zamek Valençay - panorama
Valençay to niewielkie miasteczko w środkowej Francji, położone nad rzeką Nahon. Tym co przyciąga tu wielu turystów jest usytuowany w samym sercu miasteczka okazały renesansowy zamek. Jego budowa rozpoczęta została w połowie XVI wieku i prowadzona była przez blisko dwa stulecia. Fundatorem rezydencji był wywodzący się z możnej rodziny marszałek Francji - markiz Jacques d'Étampes (1590-1668). Budowla ta powstała w miejscu dawnej zniszczonej średniowiecznej warowni. Całość otoczona została malowniczym parkiem krajobrazowym, którego część przekształcono obecnie w ogród zoologiczny. Charakterystycznym elementem zamku jest wybudowana w XVIII wieku potężna okrągła wieża. Na początku XIX wieku z rozkazu Napoleona Bonaparte w zamku urządzone zostało więzienie w którym osadzano ważnych jeńców pojmanych w okresie wojen napoleońskich. Jednym z najbardziej znanych więźniów był król Hiszpanii - Ferdynand VII (1784-1833), który przetrzymywany na zamku był przez blisko siedem lat. W tym czasie zamek kupiony został przez rodzinę Talleyrandów, w której rękach pozostawał aż do 1979 roku. Swego czasu był to jeden z największych majątków ziemskich we Francji. Obecnie w pełni odrestaurowany zamek udostępniony jest dla turystów. W sezonie letnim bardzo często organizowane są tu różnego rodzaju wydarzenia kulturalne jak np. pokazy szermierki, przestawienia czy występy w strojach z epoki napoleońskiej. Rezydencja w Valençay zaliczana jest do zamków w Dolinie Loary.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas