Zamek w Saumur (Château de Saumur)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Kraj Loary
Miejscowość: Saumur
Strona Internetowa: www.chateau-saumur.com
GPS: N: 47°15'25.29", W: 0°4'20.67"
Zamek w Saumur - panorama
Saumur to miasto w środkowo-zachodniej Francji, położone nad rzeką Loarą. Jednym z jego najciekawszych zabytków jest usytuowany na malowniczym wzgórzu średniowieczny zamek. Jego początki sięgają X wieku, kiedy to na polecenie ówczesnego hrabiego Blois - Tybalda I Oszusta (Thibaud Ier le Tricheur) wzniesiona została tu pierwsza warownia. Jej głównym zadaniem miała być ochrona okolicznych ziem przed atakami Normanów. W XI wieku zamek został zniszczony i odbudowany dopiero wiek później z inicjatywy ówczesnego króla Anglii - Henryka II Plantageneta (1133-1189 ). W XIII wieku warownia stała się własnością królów Francji. Na przestrzeni wieków twierdza była kilkukrotnie przebudowywana. Największa z nich miała miejsce w latach 1367-1376, kiedy to Andegawenią rządził książę Ludwik I. Wtedy to powstały m.in. cztery skrzydła oraz narożne wieloboczne baszty. W 1621 roku zamek przeszedł w ręce armii francuskiej, która wykorzystywała go jako koszary wojskowe oraz skład amunicji. W późniejszym czasie urządzone zostało tu także więzienie. Na początku XX wieku zamek w Saumur przeszedł w ręce państwa i w ramach programu przywracania dawnej świetności średniowiecznym zamkom nad Loarą, został w pełni odrestaurowany. Obecnie w jego murach znajduję się Muzeum Jeździectwa (Cadre Noir) przybliżające historię jazdy konnej od czasów starożytnych, po dzień dzisiejszy. Miasto nierozerwalnie związane jest z francuską kawalerią. Od XVIII wieku mieściła się tu elitarna szkoła kawalerii, ale tradycje kształcenia jeździeckiego sięgają XVI wieku.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas