Zamek w Gien (Château de Gien)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Centralny-Dolina Loary
Miejscowość: Gien
GPS: N: 47°41'6.00", E: 2°37'54.00"
Zamek w Gien
Zamek w Gien - panorama
Gien to niewielkie miasto w środkowej Francji, położone w dolinie rzeki Loary. Jedną z ciekawszych atrakcji turystycznych jest tu monumentalny zamek. Budowa ta wzniesiona została w drugiej połowie XV wieku na polecenie córki Ludwika XI Walezjusza, Anny de Beaujeu. Warownia powstała została w miejscu dawnego XIV wiecznego królewskiego pawilonu myśliwskiego z którego do czasów obecnych zachowała się jedynie kwadratowa wieża w południowej części zamku. Na przestrzeni wieków na zamku rezydowały takie znamienite osobistości jak m.in. król Francji Henryk III, królowa i regentka francuska córka Filipa III Habsburga Anna Austriaczka, księżna Katarzyna Medycejska, a także Ludwik XIV, który szukał tu schronienia po przegranej bitwie pod Bléneau. Od 1952 roku w Zamku ma swoją siedzibę Międzynarodowe Muzeum Łowiectwa szczycące się jedną z największych na świecie kolekcji guzików, które przyszywali sobie do ubrań wyruszający na polowania królewscy nadzorcy. Warownia w Gien zaliczana jest do słynnej krainy Zamków w Dolinie Loary. Odwiedzając Gien, warto także zobaczyć znajdujący się nieopodal zamku kościół św. Joanny d'Arc oraz XVIII wieczny dwunasto-przęsłowy most na Loarze. Przeprawa ta powstała w miejscu dawnego średniowiecznego kamiennego mostu zniszczonego w czasie powodzi w 1733 roku. W Gien znajduje się także powstałe w 1996 roku Muzeum Ceramiki (Musée de la Faiencerie) z imponująca kolekcją unikalnych eksponatów.
Zdjęcia [1]
Zamek w Gien
Zamki i pałace bonek· 594
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas