Zamek w Chinon (Château de Chinon)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Centralny-Dolina Loary
Miejscowość: Chinon
Strona Internetowa: www.forteressechinon.fr
GPS: N: 47°10'5.09", E: 0°14'8.78"
Zamek w Chinon
Zamek w Chinon - panorama
Chinon to niewielkie miasteczko w środkowej Francji, położone w dolinie rzeki Vienne (dopływ Loary) w samym sercu Turenii (kraina historyczno-geograficzna we Francji). Główną atrakcją turystyczną jest tu usytuowany na malowniczym wzgórzu majestatyczny średniowieczny zamek obronny. Pierwotna warownia wzniesiona została tu już w połowie X wieku przez hrabiów Blois. Powstała ona w miejscu dawnego rzymskiego obozu warownego (castrum). W XII wieku przyszły król Anglii - Henryk II Plantagenet (Andegaweński) rozbudował zamek do imponujących rozmiarów. Podczas prac dodatkowo wzmocniono oraz ufortyfikowano mury obronne. Po śmierci Henryka w 1189 roku, zamek przejął jego syn Ryszard I Lwie Serce, a następnie młodszy brat Ryszarda - Jan bez Ziemi. Na początku XIII wieku twierdza przeszła w ręce francuskie. Wiek później w zamkowych lochach więzieni byli członkowie zakonu templariuszy. Jednym z przetrzymywanych był tu m in. ostatni wielki mistrz zakonu Jacques de Molay (1243-1314). Od 1425 roku Zamek w Chinon stanowił główną siedzibę przyszłego króla Francji - Karola VII. To właśnie tutaj niespełna 5 lat później przybyła ze swoją tajną misją Joanna d'Arc, namawiając Karola do utworzenia armii francuskiej i oswobodzenia kraju spod angielskiej okupacji. W późniejszym czasie warownia należała do kardynała Richelieu, a jego potomkowie doprowadzili (pozbawiony już wtedy znaczenia strategicznego) zamek do ruiny. Obecnie potężne i częściowo odrestaurowane ruiny zamku stanowią jedną z ciekawszych atrakcji regionu. Cały kompleks składa się z oddzielonych fosami trzech głównych części: Fortu Coudray, Zamku Milieu i Fortu Saint-Georges. Warownia ta jako jedna z niewielu zamków w Dolinie Loary zachowała w dużej mierze swój średniowieczny typowo obronny charakter.

Ciekawostka
W murach zamku spędził swoje dzieciństwo wybitny francuski pisarz satyryczny, duchowny oraz lekarz François Rabelais (1493-1553). Znany jest on głownie z cyklu pięciu powieści opisujących losy dwóch olbrzymów, Gargantui i jego syna Pantagruela.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas