Zamek w Chaumont (Château de Chaumont)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Centralny-Dolina Loary
Miejscowość: Chaumont-sur-Loire
Strona Internetowa: www.domaine-chaumont.fr
GPS: N: 47°28'53.72", E: 1°11'21.66"
Zamek w Chaumont
Zamek w Chaumont - panorama
Chaumont-sur-Loire to niewielka miejscowość w środkowej Francji położona w dolinie rzeki Loary, około 15 km w kierunku północno-zachodnim od Blois. Jednym z ciekawszych zabytków jest tu usytuowany na krawędzi skarpy nad brzegiem rzeki średniowieczny zamek. Jego początki sięgają przełomu X i XI wikeu, kiedy to wzniesiona została tu pierwsza warownia. Głównym inicjatorem jej budowy był ówczesny władca Blois - Odon II (990-1037). Zadaniem nowej twierdzy maiła być ochrona miasta przed atakami ze strony Andegawenów. W 1039 roku zamek przeszedł w ręce możnego rodu d'Amboise. W połowie XV wieku za nieposłuszeństwo oraz bunt Pierrego d'Amboise ówczesny król Francji - Ludwik XI Walezjusz rozkazał spalić warownię. W latach 1465-1510 z inicjatywy hrabiego Charlesa I d'Amboise i jego syna twierdza została odbudowana. Powstała wówczas piękna renesansowa rezydencja. Po śmierci Henryka II Walezjusza w 1559 roku Zamek w Chaumont przeszedł w posiadanie jego żony księżnej Katarzyny Medycejskiej (1519-1589). W owym czasie przebywał tu bardzo często pełniący rolę doradcy Katarzyny, słynny francuski astrolog, okultysta i prorok Nostradamus (1503-1566). W 1750 roku warownia stała się własnością Jacquesa-Donatiena Le Raya, a po jego śmierci zamek zakupiła znana powieściopisarka i publicystka francuska baronowa Madame de Stael. Tuż przed II wojna światową posiadłość została przejęta przez państwo, które poddało ją gruntownej renowacji i udostępniło dla zwiedzających. Obecnie w murach zamku ma swoją siedzibę muzeum. W okresie letnim (od kwietnia do października) organizowany jest tu Festiwal Ogrodowy (Festival international des Jardins) na który zjeżdżają się liczni projektanci ogrodów zamkowych.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas