Zamek w Brissac (Château de Brissac)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Kraj Loary
Miejscowość: Brissac-Quincé
Strona Internetowa: www.chateau-brissac.fr
GPS: N: 47°21'11.00", W: 0°26'59.00"
Zamek w Brissac
Zamek w Brissac - panorama
Brissac-Quincé to niewielka miejscowość w środkowo-zachodniej Francji, położona nad rzeką Aubance (lewy dopływ Loary), około 15 km w kierunku południowo-wschodnim od centrum Angers. jedną z ciekawszych atrakcji turystycznych jest tu usytuowany nad brzegiem rzeki renesansowy zamek. Jego początki sięgają XI wieku, kiedy to wzniesiona została tu pierwsza warownia. Inicjatorem budowy nowej twierdzy był ówczesny hrabia andegaweński Fulko III zwany Czarnym (Nerra). Na przestrzeni wieków twierdza wielokrotnie zmieniała swoich właścicieli. W drugiej połowie XVI wieku w czasie III wojny z hugenotami zamek został dotkliwie zniszczony. Przed całkowitym rozebraniem budowlę uchronił król Francji Henryk IV, który przekazał ją w dowód wdzięczności za swoje poparcie marszałkowi Karolowi II de Cossé. Wkrótce potem zamek został odbudowany. Przy pracach renowacyjnych pracował znany francuski architekt Jacques Corbineau. Kolejny trudny okres dla w dziejach zamku miał miejsce w czasie Rewolucji Francuskiej (1789-1799), kiedy to warownia została splądrowana przez rewolucjonistów. Pełna renowacja zamku przeprowadzona została dopiero w drugiej połowie XIX wieku. Obecnie zamek pozostaje cały czas w rekach prywatnych (należy do rodziny Cossé-Brissac). Właściciele jednak bardzo chętnie udostępniają go zwiedzającym. Dla turystów przygotowane są bogato wyposażone komnaty i sale z których najciekawiej prezentuje się 32 metrowa Salle des Gardes. Warownia posiada aż siedem pięter co czyni ją jedną z największych pośród podobnych do niego budowli w okolicy. Mimo iż zamek Brissac położony jest na uboczu to zaliczany jest do zamków w Dolinie Loary.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Słynna bagietka (cienka i długa bułka), która obecnie uchodzi za symbol Paryża, przywędrowała do Francji z Wiednia! Stało się to za sprawą austriackich piekarzy, którzy emigrując nad Sekwanę, przywieźli ze sobą jej recepturę. Podobnie było także, ze słynnym rogalikiem - croissant.
Reklama
Polub nas