Zamek Beauregard (Château de Beauregard)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Kraj Loary
Miejscowość: Cellettes
GPS: N: 47°32'13.47", E: 1°23'3.36"
Zamek Beauregard - panorama
Cellettes to niewielka miejscowość w środkowej Francji, położona około 10 km w kierunku południowym od Blois. Jedną z ciekawszych atrakcji turystycznych jest tu usytuowany na północnych obrzeżach miasteczka niewielki renesansowy Zamek Beauregard (Château de Beauregard). Rezydencja wzniesiona została w połowie XVII wieku na polecenie Jeana du Thier, ministra finansów i sekretarza stanu na dworze króla Henryka II Walezjusza (1519-1559). Powstała wówczas dwuskrzydłowa budowla z prostą galerią arkadową parteru od strony podjazdu charakteryzująca się oszczędna dekoracją i pięknymi dekoracjami wnętrz. Całość zaś otoczona została malowniczym parkiem krajobrazowym. Główną cześć zamku stanowi izba królewska w której znajdują się licznie namalowane freski oraz ozdobny kominek. Kolejną ważną częścią zamku jest tzw. "Wielka Galeria" (Galerie des Illustres) w skład której wchodzą wybitne dzieła ówczesnych malarzy oraz przedstawicieli sztuki włoskiej obejmująca portrety postaci z historii Francji z lat 1328-1643. W 1617 roku zamek został sprzedany w ręce Paula Ardiera. Za jego rządów galeria zamkowa została znacznie wzbogacona o kolejne egzemplarze obrazów oraz rzeźb wybitnych europejskich twórców. Obecnie w zamku mieści się otwarte dla zwiedzających muzeum, którego większość eksponatów stanowią długo zbierane obrazy i rzeźby. Rezydencja Beauregard zaliczana jest do zamków nad Loarą.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas