Zamek w Villandry (Château de Villandry)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Centralny-Dolina Loary
Miejscowość: Villandry
Strona Internetowa: www.chateauvillandry.fr
GPS: N: 47°20'26.00", E: 0°30'46.00"
Zamek w Villandry
Zamek w Villandry - panorama
Villandry to niewielka miejscowość w centralnej Francji, położona w pobliżu ujścia rzeki Cherdo Loary, około 15 kilometrów w kierunku zachodnim od Tours. Tym co przyciąga tu wielu turystów jest otoczona pięknymi ogrodami okazała renesansowa rezydencja. Zamek ten wzniesiony został w XVI wieku w miejscu dawnej średniowiecznej warowni. Nowa budowla powstała z inicjatywy ówczesnego króla Francji - Franciszka I Walezjusza (1494-1547). Pierwszymi właścicielami posiadłości byli członkowie szlacheckiej rodziny Le Breton. W XVII wieku zamek przeszedł w ręce markiza de Castellane, z polecenia którego przeprowadzona została częściowa przebudowa rezydencji w stylu klasycystycznym. W czasie rewolucji francuskiej (1789-1799) zamek skonfiskowany, a następnie przejęty został przez Józefa Bonaparte (brata słynnego Napoleona Bonaparte). Na początku XX wieku zaniedbana rezydencja zakupiona została przez urodzonego w Hiszpanii doktora Joachima Carvallo (1869-1936). Wkrótce potem zlecił on przeprowadzenie gruntownej renowacji, która przywróciła budowli jej dawny renesansowy wygląd (uratował on zamek przed całkowitą rozbiórką!). Wtedy też przywrócone zostały otaczające rezydencję przepiękne trój-poziomowe XVI wieczne ogrody (staw, ogrody dekoracyjne i warzywniak). Jeden z nich (warzywniak) przypomina swoim wyglądem żywcem wyjęty bajkowy ogród z powieści Carrolla Lewisa pt. Alicja w krainie czarów. Każda z rabatek, oddzielona niskim żywopłotem z bukszpanu i tworzy unikalny wzór geometryczny w kontrastowych barwach. Na terenie ogrodów oraz parku znajduje się przeszło tysiąc lip oraz blisko 120 tysięcy przeróżnych gatunków kwiatów i warzyw. Obecnie zamek wciąż pozostaje w rękach rodziny Carvallo, którzy udostępniają część jego wnętrz oraz ogrody dla turystów.
Godziny otwarcia
- Ogrody dostępne są dla zwiedzających przez cały rok
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas