Zamek w Azay-le-Rideau (Château d'Azay-le-Rideau)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Centralny-Dolina Loary
Miejscowość: Azay-le-Rideau
GPS: N: 47°15'34.39", E: 0°27'59.77"
Zamek w Azay-le-Rideau
Zamek w Azay-le-Rideau - panorama
Azay-le-Rideau to miasto w centralnej Francji, położone nad rzeką Indre (dopływ Loary). Tym co przyciąga tu wielu turystów jest usytuowany na malowniczej wyspie renesansowy zamek. Rezydencja ta wybudowana została w pierwszej połowie XVI w miejscu starej gotyckiej warowni. Fundatorem nowego zamku był francuski skarbnik i burmistrz Tours - Gilles Berthelot. Nie cieszył się jednak on długo swoją nową letnią rezydencją bowiem wkrótce po ukończeniu budowy w wyniku przegranego procesu jaki został mu wytoczony przez króla Franciszka I za defraudację państwowych pieniędzy musiał uciekać z kraju. Wkrótce potem nowym właścicielem posiadłości został Antoine Raffin, którego potomkowie zamieszkiwali w zamku aż do końca XIX wieku. W 1905 roku rezydencja została przejęta przez państwo i od tego czasu udostępniona jest dla zwiedzających. Zamek swoim wyglądem reprezentuje cechy charakterystyczne dla stylu wczesnego renesansu francuskiego. Jego konstrukcja przypomina gotycka warownię, której dekoracje nawiązują do ornamentyki renesansu. Posiada on nietypowy kształt jak na budowle wznoszone w tamtym okresie przypominający z lotu literę L. Dla gości udostępnione są pełne przepychu wnętrza w których na szczególną uwagę zasługuje bogata kolekcja wykonanych przez brukselskich tkaczy flamandzkich arrasów. Zamek otoczony jest rozległym XIX wiecznym parkiem krajobrazowym utrzymanym w stylu angielskim. Rezydencja w Azay zaliczana jest do do zamków w Dolinie Loary.
Ceny biletów
- normalny: 8,50 EUR
- ulgowy: 5,50 EUR
Godziny otwarcia
- od października do marca codziennie w godz.: 10:00-17:15
- kwiecień, maj, czerwiec i wrzesień codziennie w godz.: 9:30-18:00
- lipiec i sierpień codziennie w godz. 9:30-19:00
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas