Orlean (Orléans)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Miasta
Region: Centralny-Dolina Loary
Populacja: 113 130
Powierzchnia: 27 km²
Strona Internetowa: www.orleans.fr
GPS: N: 47°54'4.99", E: 1°54'14.31"
Orlean
Orlean to miasto w środkowej Francji, położone nad rzeką Loarą. Swoją sławę zawdzięcza francuskiej bohaterce narodowej i zarazem świętej Kościoła katolickiego - Joannie d'Arc (1412-1431) zwanej także często Dziewicą Orleańską. To właśnie tutaj w czasie wojny stuletniej odparła ona atak wojsk angielskich i kierowana przez Boga poprowadziła francuską armię do wielkich zwycięstw. Historia miasta sięga czasów starożytnych, kiedy to istniała tu celtycka osada Cenabum. W 52 roku p.n.e. w czasie antyrzymskiego powstania została ona zdobyta i zniszczona przez wojska Cezara. Miasto odbudowane zostało w III wieku przez cesarza Lucjusza Domicjusza Aureliana (214-275) i nazwane na jego cześć Civitas Aureliani (przekształcone później w Orlean). Pod koniec V wieku Orlean został zdobyty przez Franków. W XVI wieku podczas wojen religijnych Orlean został zajęty przez przez hugenotów (wyznawcy kalwinizmu we Francji). Przed katolikami broni się aż do 1572 roku kiedy to po masakrze w noc św. Bartłomieja miasto zostało poddane. W 1594 roku Orlean został włączony do Królestwa Francji. W czasie II wojny światowej w 1940 roku centrum miasta zostało zniszczone w skutek niemieckich nalotów bombowych. Gruntowna odbudowa miasta została przeprowadzona w latach pięćdziesiątych XX wieku.

Zwiedzanie
Do najważniejszych zabytków Orleanu należą m.in. średniowieczna gotycka katedra Świętego Krzyża (Cathédrale Sainte-Croix), renesansowy budynek Hotelu Groslot, kościół St. Euverte, Muzeum Sztuk Pięknych, XV wieczny kościół St. Aignan, Hotel Cabu oraz znajdujący się przy placu de Gaulle'a przekształcony obecnie w muzeum Dom Joanny d'Arc (Maison de Jeanne d'Arc). W mieście znajduje się także mnóstwo pomników poświęconych bohaterce.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas