Kolegiata w Thann (Collégiale Saint-Thiébaut)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Obiekty sakralne
Region: Grand Est
Miejscowość: Thann
GPS: N: 47°48'38.95", E: 7°6'5.87"
Kolegiata w Thann
Kolegiata w Thann - panorama
Thann to miasto we wschodniej Francji, położone w dolinie rzeki Thur (dopływ Renu) u podnóża pasma górskiego Wogezów. Jednym z jego najcenniejszych zabytków jest usytuowana w samym sercu miasta monumentalna gotycka Kolegiata Saint-Thiébaut. Jej budowa rozpoczęta została na początku XIV wieki i ciągnęła się przez blisko dwa kolejne stulecia. Kościół wzniesiony została na pograniczu Niemiec i Francji co powoduje, że jego sylwetka łączy sobie elementy architektoniczne wpływu obu kultur. Jednym z najciekawszych elementów budowli jest monumentalny portal wejściowy na którym uwiecznione zostały rzeźby przedstawiające 150 scen z życia Najświętszej Marii Panny. Na uwagę zasługują także imponujące (15 metrowe) XV wieczne witraże. Podczas II wojny światowej w skutek działań zbrojnych świątynia została częściowo uszkodzona. Odbudowana zaraz po wojnie stanowi obecnie jedną z najpiękniejszych i największych (po katedrze w Strasbourgu) gotyckich świątyń jakie spotkać można na terenie Alzacji. Wraz katedrami w Strasburgu i Fryburgu Bryzgowijskim uznawana jest za arcydzieło sztuki gotyckiej doliny Górnego Renu. Odwiedzając Thann warto także zobaczyć słynną Wieżę Czarowników, XVIII wieczny Ratusz, XIX wieczną synagogę, dawny klasztor Franciszkanów oraz malownicze ruiny zniszczonego na polecenie Ludwika XIV po aneksji Alzacji do Francji zamku Engelbourg.

Kolegiata w Thann - Plan


Zdjęcia [3]
Kolegiata w Thann
Obiekty sakralne Klooska· 1014
Kolegiata w Thann
Obiekty sakralne Klooska· 1028
Kolegiata w Thann
Obiekty sakralne Klooska· 1000
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas