Zamek w Fougères (Château de Fougères)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Bretania
Miejscowość: Fougères
Strona Internetowa: www.chateau-fougeres.com
GPS: N: 48°21'13.00", W: 1°12'33.98"
Zamek w Fougères
Zamek w Fougères - panorama
Fougères to miasto w północno-zachodniej Francji, położone około 40 km w kierunku północno-wschodnim od Rennes. Tym co przyciąga tu wielu turystów jest usytuowany na malowniczej wysokiej granitowej skale okazały średniowieczny zamek. Jego początki sięgają XI wieku kiedy to z inicjatywy członków możnego rodu d'Amboise wzniesiona została tu pierwsza warownia. Jeszcze w tym samym wieku zamek zniszczony został w czasie oblężenia przez angielskie wojska Henryka II Andegaweńskiego (1133-1189). Wkrótce potem warownia została odbudowana. Tym razem zdecydowano o wzniesieniu dużo większych murów, a także wybudowanie kilku wież obserwacyjnych. Całość zaś otoczona została głęboką fosą. W drugiej połowie XV wieku zamek został rozbudowany w stylu renesansowym i wraz z pobliską warownia w Vitré stanowił przygraniczną twierdzę chroniącą rubieże ówczesnej Bretanii do czasu ostatecznego jej przyłączenia do Francji w 1532 roku. Wtedy też utracił on swoje strategiczne znaczenie. Obecnie zamek w Fougères stanowi jedną z najlepiej zachowanych i największych średniowiecznych warowni w Bretanii. Do czasów obecnych zachowało się tu trzynaście masywnych wież oraz potężne (osiągające grubość 3 metry) mury obronne. W bezpośrednim sąsiedztwie warowni znajduje się wybudowany w stylu gotyku płomienistego kościół św. Sulpicjusza (Église Saint-Sulpice).
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas