Zamek w Malmaison (Château de Malmaison)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Île-de-France
Miejscowość: Rueil-Malmaison
GPS: N: 48°52'15.00", E: 2°10'1.00"
Zamek w Malmaison
Zamek w Malmaison - panorama
Rueil-Malmaison to miasto we Francji, położone nad rzeką Sekwaną, około 15 km w kierunku zachodnim od centrum Paryża. Jednym z ciekawszych zabytków jest tu usytuowany na obrzeżach miasteczka zamek Józefiny de Beauarnais cesarzowej Francji, zwany także często zamkiem w Malmaison (Château de Malmaison). W 1799 roku rezydencja wraz z przylegającym do niej terenem została zakupiona za sumę 250 tysięcy ówczesnych franków i gruntownie odrestaurowana przez Józefinę (1763-1814). Przypuszcza się, że to bankier Gabriel-Julien Ouvrard, jeden z najbogatszych ludzi we Francji w tym czasie, finansował zakup Józefiny. Bonaparte przejął zamek na swoje konto, po zamachu stanu, najprawdopodobniej finansując ten zakup z pieniędzy pierwszej kompanii włoskiej. Wkrótce potem Józefina zamieszkała tu wraz ze swoim mężem Napoleonem Bonaparte przyszłym cesarzem Francji. Zamek służył cesarzowi, aż do 1804 roku, kiedy to przeniósł on swoją siedzibę do większego i bardziej reprezentacyjnego zamku w Saint-Cloud. Po rozwodzie z Napoleonem Bonaparte, rezydencja stała się główną siedzibą Józefiny, która po wizycie cara Rosji Aleksandra I w 1814 roku zmarła nagle na zapalenie płuc. W 1870 roku po wojnie francusko-pruskiej, oddziały pruskich wojsk splądrowany i zniszczyły wnętrza zamku urządzając tu koszary. Obecnie w murach gruntownie odrestaurowanego zamku ma swoją siedzibę jedna z filii Narodowego Muzeum Napoleońskiego. Przechadzając się po komnatach warto odwiedzić bibliotekę Napoleona oraz salę obrad w kształcie wojskowego namiotu. Posiadłość otacza malowniczy park krajobrazowy, który Józefina próbowała niegdyś przekształcić w jeden najładniejszych i najciekawszych ogrodów Europy.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas