Kaplica królewska w Dreux (Chapelle royale de Dreux)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Obiekty sakralne
Region: Centralny
Miejscowość: Dreux
Strona Internetowa: www.chapelle-royale-dreux.com
GPS: N: 48°44'18.32", E: 1°21'48.20"
Kaplica królewska w Dreux
Dreux to miasto w centralnej Francji, położone nad rzeką Blaise. Jego historia sięga czasów starożytnych, kiedy to znajdowała się tu celtycka osada zwana Durocassium. Jakiś czas później została ona podbita i zajęta przez Rzymian, którzy założyli tu swój obóz warowny Castrum Drocas. W grudniu 1562 roku stoczona pod Dreux stoczona została słynna bitwa w której francuscy katolicy pokonali hugenotów (francuscy protestanci). W czasie walk poległ jeden z dowódców katolików, marszałek de Saint-André. Jednym z najważniejszych zabytków Dreux jest usytuowana w samym sercu okazała kaplica królewska. Budowla ta wzniesiona została w pierwszej połowie XIX wieku na polecenie córki księcia Penthièvre - Ludwiki Marii Adelajdzie Burbon-Penthièvre (1753-1821) w miejscu masowego grobu, do którego rewolucjoniści wrzucili ciała jej dziadków, rodziców oraz rodzeństwa. Od tego czasu świątynia stała się miejscem pochówku członków dynastii Orleańskiej (boczna linia Burbonów). Spoczywają tu m.in. hrabia Tuluzy Ludwik Aleksander Burbon (1678-1737) wraz z małżonką, admirał Ludwik de Penthièvre (1725-1793), książę Orleanu Ludwik Filip I (1773-1850) czy książę Conti Ludwik Franciszek II. Odwiedzając miasto warto także zobaczyć m in. monumentalny XIII wieczny gotycki kościół św. Piotra (Église Saint-Pierre), XVI wieczny budynek ratusza miejskiego oraz XVI wieczną dzwonnicę (beffroi).
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas