Fort Salses (Forteresse de Salses)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Bunkry, Twierdze
Region: Oksytania
Miejscowość: Salses-le-Château
Strona Internetowa: www.forteresse-salses.fr
GPS: N: 42°50'22.72", E: 2°55'5.37"
Fort Salses
Fort Salses - panorama
Salses-le-Château to niewielka miejscowość w południowej Francji, położona w departamencie Pireneje Wschodnie nad brzegiem Morza Śródziemnego. Jednym z jej ciekawszych zabytków jest usytuowany na północnym krańcu miasteczka rozległy fort Salses. Jego budowa rozpoczęta została na przełomie XV i XVI wieku na polecenie króla Aragonii, Ferdynanda Katolickiego (1452-1516). Forteca wzniesiona została na planie prostokąta o wymiarach 85 na 100 metrów. Zewnętrzne mury których grubość osiągała nawet do 10 metrów otoczone zostały głęboką fosą. Na terenie twierdzy jednocześnie stacjonować mogło nawet do 3 tysięcy żołnierzy. Głównym zadaniem fortu była obrona ówczesnych wtedy ziem hiszpańskich przed Francją. W czasie wojny trzydziestoletniej fort był wielokrotnie oblegany przez wojska francuskie. Po podpisaniu 7 listopada 1659 roku traktatu pokojowego (Pokój pirenejski) pomiędzy Hiszpanią a Francją i przyznaniu Francji ziem na których znajdował się fort, utracił on swoje strategiczne znaczenie. W późniejszym czasie spełniał on funkcję miejscowego więzienia, a następnie prochowni. Pod koniec XVII wieku twierdza została częściowo odrestaurowana przez francuskiego inżyniera wojskowego (twórcę systemu budowania i zdobywania twierdz) marszałka Sebastiana Vaubana. Obecnie fort jest główną atrakcją miasta Salses-le-Château i stanowi unikalny przykład budowli łączącej w sobie cechy średniowiecznego zamku warownego i nowoczesnej fortecy.
Zdjęcia [2]
Fort Salses
Bunkry, Twierdze klooska· 753
Fort Salses
Bunkry, Twierdze klooska· 727
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas