Auch

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Miasta
Region: Midi-Pyrénées
Populacja: 19 954
GPS: N: 43°38'47.35", E: 0°35'4.15"
Auch
Auch - panorama
Auch to niewielkie miasto w południowo-zachodniej Francji (Gaskonia), położone na malowniczym skalnym wzgórzu w dolinie rzeki Gers. Jego początki sięgają czasów starożytnych kiedy to znajdowała się tu niewielka rzymska osada zwana Augusta Auscorum. Jakiś czas później rozwinęła się ona w znaczący ośrodek gospodarczy stając się jednym z największych miast prowincji Novempopulana. Na początku V wieku w Auch założone zostało biskupstwo, które przekształcone zostało w arcybiskupstwo. W okresie średniowiecza miasto pozostawało pod rządami hrabiów Armagnac, dzięki którym prężnie się rozwijało. W czasie ich panowanie wzniesionych zostało wiele imponujących budowli w tym także okazała katedra (jedna z największych w południowej Francji). Miasto stanowiło także ważny przystanek na słynnym szlaku pielgrzymkowym wiodącym do Santiago de Compostela. Obecnie Auch to niewielkie prowincjonalne miasto, o którego dawnej świetności przypominają liczne zabytkowe budowle. Najważniejsze z nich to m.in. wzniesiona na przełomie XV i XVI wieku monumentalna gotycko-renesansowa katedra Ste-Marie (Cathédrale Sainte-Marie), XVIII wieczny budynek ratusza miejskiego, kościół św Piotra (Église Saint-Pierre), XIV wieczna Wieżę Tour d'Armagnac (dawne więzienie biskupie), pomnik słynnego bohatera powieści Aleksandra Dumasa - d'Artagnana oraz prowadzące nad brzeg rzeki i liczące przeszło 320 stopni olbrzymie schody (Escalier monumental).

Ciekawostki
- Swoją sławę Auch zawdzięcza także słynnym gaskońskim specjałom podawanym w miejscowych restauracjach oraz słynnemu gaskońskiemu trunkowi zwanego Armaniakiem. Jest to jeden z najstarszych francuskich winiaków.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas