Cyrk Lodowcowy Gavarnie (Cirque de Gavarnie)

Francja     UNESCO
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Ciekawe miejsca
Region: Oksytania
Miejscowość: Gavarnie
GPS: N: 42°41'30.84", W: 0°0'25.03"
Cyrk Lodowcowy Gavarnie - panorama
Gavarnie to niewielka wioska w południowej Francji, położona w środkowych Pirenejach w bezpośrednim sąsiedztwie Hiszpańskiej granicy. Jedną z ciekawszych atrakcji turystycznych jest tu usytuowany w pobliżu miasteczka na terenie Parku Narodowego Pirenejów imponujący Cyrk Lodowcowy (Cirque de Gavarnie). Jest to naturalny polodowcowy kocioł otoczony wysokimi skalistymi szczytami. Ma on średnicę około 6 kilometrów, a otaczające go góry wznoszą się tu majestatycznie na wysokość przeszło 3 tysięcy metrów n.p.m. Przy sprzyjającej pogodzie oraz dobrej widoczności można stąd podziwiać szeroką na 40 i głęboką na 100 metrów imponującą Przełęcz Rolanda (Brèche de Roland). Według miejscowych legend szczerbę tą wykuł swoim mieczem żyjący w drugiej połowie VIII wieku frankijski hrabia i siostrzeniec Karola Wielkiego - Rycerz Roland. Bezpośrednio do przełęczy dostać się można wytyczonym szlakiem turystycznym z położonego po stronie francuskiej schroniska górskiego Sarradets (pokonanie całej trasy zajmuje około godziny). Cyrk Lodowcowy Gavarnie stanowi jedną z największych i najchętniej odwiedzanych atrakcji w całych Pirenejach. W jej pobliżu znajduje się także imponujący (największy we Francji) przeszło 422 metrowy wodospad Cascade de Gavarnie. Gavarnie to także idealne miejsce wypadowe w wyższe partie Pirenejów. W okolicy miasteczka znajdują się także dwa inne cyrki lodowcowe: Cirque de Troumouse oraz Cirque d'Estaubé. W 1997 roku Cyrk Lodowcowy w Gavarnie jako część Parku Narodowego Pirenejów został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas