Luz-Saint-Sauveur

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Miasta
Region: Midi-Pyrénées
GPS: N: 42°52'23.96", W: 0°0'10.08"
Luz-Saint-Sauveur
Luz-Saint-Sauveur to niewielka miejscowość w południowej Francji, położona nad rzeką Gave de Pau w malowniczej górskiej dolinie otoczonej wysokimi szczytami Pirenejów. Jej początki sięgają X wieku, kiedy to na okolicznym skalnym wzgórzu wniesiona została twierdza obronna. Jakiś czas później wokół zamku zawiązała się niewielka osada która z biegiem lat rozrosła się w miasto. Swój największy okres świetności Luz-Saint-Sauveur przeżywało w czasach panowania Napoleona III (1808-1873), który wraz ze swoją małżonką Eugenią bardzo często gościł w Pirenejach. W czasie ich panowania wzniesiono w mieście wiele nowych okazałych budowli, a także imponujący przeszło 60 metrowy kamienny most. Obecnie zawieszona wysoko nad rzeką przeprawa wykorzystywana jest do skoków na bungee. Do najważniejszych zabytków miasta należą m in. pochodzący z XII wieku i przebudowany trzy stulecia później przez rycerzy Zakonu Templariuszy otoczony potężnymi murami warowny kościół (Église des Templiers),monumentalny XIX wieczny Most Napoleona (Pont Napoleon), wzniesioną w 1859 roku Kaplicę Solférino oraz znajdujące się na obrzeżach miasta ruiny zamku Sainte-Marie (Château Sainte-Marie). Luz-Saint-Sauveur to także popularne uzdrowisko z zabytkowymi XVI wiecznymi łaźniami termalnymi.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas