Zamek d'Anet (Château d'Anet)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Centralny
Miejscowość: Anet
Strona Internetowa: www.chateaudanet.com
GPS: N: 48°51'31.00", E: 1°26'18.00"
Zamek d'Anet - panorama
Anet to niewielka miejscowość w centralnej Francji, położone w dolinie rzeki Eure (lewy dopływ Sekwany), około 15 km od centrum w kierunku północnym od centrum Dreux. Jedną z największych atrakcji turystycznych jest tu usytuowany w zakolu rzeki okazały renesansowy zamek (Château d'Anet). Jego początki sięgają połowy XVI wieku, kiedy to z inicjatywy ówczesnego króla Francji - Henryka II Walezjusza (1519-1559) wybudowana została tu pierwsza warowna. Wkrótce potem król podarował posiadłość w dowód miłości swojej faworycie Diane de Poitiers, a także uhonorował ją tytułem księżnej de Valentinois. Obdarzona ponadprzeciętną urodą Diane uchodziła za jedną z najbardziej wpływowych osób na dworze francuskim. Jej związek z Henrykiem trwał aż do jego śmierci w 1559 roku. Ostatnie lata swojego życia księżna spędziła samotnie w murach zamku.
W XVII wieku miasto wraz zamkiem dostało się pod panowanie książąt Vendome. Nowi właściciele dokonali licznych zmian w bryle warowni, a także otoczyli budowlę fosą. Kres świetności zamku przypadł na okres rewolucji francuskiej, kiedy to (jak większość podobnych rezydencji królewskich) został splądrowany i doszczętnie zniszczony. Jego odbudowa przeprowadzona została dopiero w pierwszej połowie XIX wieku, jednak Dawną świetność budowla odzyskała dopiero na początku XX wieku za sprawą nowych właścicieli - rodziny Moreau, która ukończyła jego odbudowę.
Obecnie posiadłość stanowi własność prywatną i w związku z tym tylko część jej wnętrz udostępnionych jest dla zwiedzających. Warto także przespacerować się po przylegających do zamku niezwykle malowniczych. Natrafić w nich można m.in. na kaplicę św. Tomasza czy nagrobek Diane de Poitiers.

Ciekawostki
- W 1965 roku zamek wykorzystany został jako plan zdjęciowy do jednego z filmów z Jamesem Bondem pt. Operacja Piorun.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas