Ogrody Marqueyssac (Jardins de Marqueyssac)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Przyroda
Region: Akwitania
Strona Internetowa: www.marqueyssac.com
GPS: N: 44°49'26.00", E: 1°9'46.00"
Ogrody Marqueyssac
Ogrody Marqueyssac - panorama
Vezac to niewielka miejscowość w południowej Francji, położona w dolinie rzeki Dordogne. Tym co przyciąga tu turystów z całego kraju są usytuowane w pobliżu miasta w malowniczej scenerii XVII wiecznego zamku - Château de Marqueyssac - jedne z najpiękniejszych francuskich ogrodów. Powstały one w drugiej połowie XIX wieku, kiedy to pewien prawnik (a z zamiłowania ogrodnik) Julien de Cerva odziedziczył posiadłość Marqueyssac i poświęcił przeszło trzydzieści lat swojego życia na stworzenie bajkowych wręcz ogrodów. Na blisko 22 hektarach zgromadzono tu około 150 tysięcy ręcznie ciętych i formowanych w niesamowite kształty bukszpanów. Tworzą one imponujący blisko sześcio-kilometrowy labirynt. Oprócz bukszpanów w ogrodzie natknąć możemy się także na lipy, cyprysy, cyklameny czy sprowadzone specjalnie z Włoch sosny. W letnie lipcowe i sierpniowe wieczory w każdy czwartek ogród rozświetlony zostaje niezliczoną ilością świec. W 1997 roku Ogrody Marqueyssac zyskały nowego właściciela (Kirsty Mitchell) i w pełni odrestaurowane zostały udostępnione dla zwiedzających.
Zdjęcia [15]
Ogrody Marqueyssac
Przyroda marqueyssac.com· 729
Ogrody Marqueyssac
Przyroda marqueyssac.com· 800
Ogrody Marqueyssac
Przyroda marqueyssac.com· 733
Ogrody Marqueyssac
Przyroda marqueyssac.com· 780
Ogrody Marqueyssac
Przyroda marqueyssac.com· 694
Ogrody Marqueyssac
Przyroda marqueyssac.com· 715
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas