Zamek Haut-Barr (Château du Haut-Barr)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Alzacja
GPS: N: 48°43'30.00", E: 7°20'18.96"
Zamek Haut-Barr - panorama
Saverne to niewielkie miasto w północno-wschodniej części Francji (Alzacja), położone około 40 km w kierunku północno-wschodnim od Strasburga. Jednym z ciekawszych zabytków jest tu usytuowany około 3 km w kierunku południowo-wschodnim od centrum miasteczka okazały zamek Haut-Bart (Château du Haut-Barr). Warownia ta wzniesiona została w XII wieku na polecenie biskupów Strasburga. Twierdza usytuowana została na wysokiej skale (460 metrów n.p.m.) z której rozpościera się przepiękny widok na rozległe równiny Alzacji oraz pasmo górskie Wogezów. Dzięki strategicznemu położeniu zamek zyskał miano tzw. "Oka Alzacji". W owym czasie głównym zadaniem warowni miała być kontrola doliny rzeki Zorn. W czasach panowania księcia Fryderyka Barbarossy (1122-1190) twierdza została rozbudowana i stała się jednym ważniejszych bastionów niemieckiego rodu Hohenstaufów w Alzacji. W połowie XIV wieku warownia została częściowo uszkodzona przez trzęsienie ziemi. Odbudowana przez biskupa Jana II Lichtenberga ponownie została zniszczona, tym razem podczas walk w czasie wojny trzydziestoletniej (1618-1648). Mimo podjętych prób odbudowy zniszczony zamek został ostatecznie opuszczony w drugiej połowie XVIII wieku. Obecnie malownicze ruiny udostępnione są dla zwiedzających. Z murów twierdzy rozpościera się przepiękna panorama okolicy. Przy bezchmurnej pogodzie z murów zamku podobno dostrzec można nawet wieże katedry w Strasburgu.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas