Riquewihr

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Miasta
Region: Alzacja
Populacja: 1 203
GPS: N: 48°10'0.00", E: 7°17'60.00"
Riquewihr
Riquewihr - panorama
Riquewihr to niewielkie zabytkowe średniowieczne miasteczko we wschodniej Francji, położone w samym sercu Alzacji pośród rozległych malowniczych winnic. Jego początki sięgają czasów starożytnych kiedy to znajdowała się tu rzymska osada. W średniowieczu miasto stanowiło własność książąt Wirtembergii. Ciężki okres w dziejach Riquewihr nastał na okres wojny trzydziestoletniej (1618-1648), kiedy to po oblężeniu zostało zdobyte i doszczętnie splądrowane. Riquewihr jest jednym z nielicznych miast, które nie doznało żadnego uszczerbku podczas II wojny światowej. Obecnie otoczone murami, pełne wąskich brukowanych uliczek oraz uroczych kolorowych szachulcowych kamieniczek jest jednym z najczęściej odwiedzanych miasteczek Alzacji. Przyjęło także się określać Riquewihr "klejnotem pośród alzackich winnic". Miasteczko należy do najpopularniejszych przystanków na słynnym Alzackim Szlaku Winnym. Do najważniejszych zabytków Riquewihr należą m in. XVI wieczny zamek książąt Wirtembergii (obecnie swoją siedzibę ma tu Muzeum Poczty), stanowiąca jeden z symbol miasta XIII wieczna wieża obronna zwana Dolder, XVI wieczna Baszta Złodziei (Tour des Voleurs) oraz XVI wieczna fontanna Fontaine de la Sinne. W Riquewihr znajduje się także siedziba powszechnie znanego i szanowanego domu winiarskiego Maison Hugel et Fils.
Zdjęcia [4]
Riquewihr
Miasta samurai· 646
Riquewihr
Miasta samurai· 699
Riquewihr
Miasta samurai· 741
Riquewihr
Miasta samurai· 733
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas