Zamek w Murol (Château de Murol)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Owernia-Rodan-Alpy
Miejscowość: Murol
Strona Internetowa: www.chateaudemurol.fr
GPS: N: 45°34'42.08", E: 2°56'42.08"
Zamek w Murol
Zamek w Murol - panorama
Murol to niewielka miejscowość w środkowej Francji, położona nad rzeką Couze Chambon (lewy dopływ Allier). Tym co przyciąga tu wielu turystów jest usytuowany na obrzeżach wioski na wysokim bazaltowym cyplu średniowieczny zamek. Jego początki sięgają XII wieku, kiedy to wzniesiona została tu pierwsza warownia. Jej głównym zadaniem miała być kontrola krzyżujących się tu ważnych szlaków handlowych (wiodących do Besse i Clermont-Ferrand). Pierwsza większa rozbudowa twierdzy miała miejsce w XIV wieku. Wtedy to powstała m.in. charakterystyczna masywna wieża oraz kaplica zamkowa. Niespełna wiek później warowania przeszła w ręce członków sławnego francuskiego rodu d'Estaing. To właśnie w czasie ich rządów przeprowadzona została renesansowa przebudowa zamku. Całość zaś otoczona została dodatkowym pierścieniem murów obronnych. Po utraceniu strategicznego znaczenia (połowa XVII wieku) twierdza została opuszczona i od tego czasu zaczęła popadać w ruinę. W późniejszym czasie zamek wykorzystywany był jako więzienie, a w czasie rewolucji francuskiej (1789-1799) stanowił schronienie dla okolicznych rzezimieszków.
Obecnie częściowo odrestaurowane malownicze ruiny zamku udostępnione są dla zwiedzających. W sezonie letnim w murach warowni bardzo często organizowane są różnego rodzaju wydarzenia kulturalne, jarmarki czy spektakle z udziałem przebranych w średniowieczne stroje aktorów.
Zdjęcia [5]
Zamek w Murol
Zamki i pałace gene· 590
Zamek w Murol
Zamki i pałace gene· 613
Zamek w Murol
Zamki i pałace gene· 602
Zamek w Murol
Zamki i pałace gene· 583
Zamek w Murol
Zamki i pałace gene· 550
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas