Zamek w Murol (Château de Murol)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Owernia-Rodan-Alpy
Miejscowość: Murol
Strona Internetowa: murolchateau.com
GPS: N: 45°34'42.08", E: 2°56'42.08"
Zamek w Murol
Zamek w Murol - panorama
Murol to niewielka miejscowość w środkowej Francji, położona nad rzeką Couze Chambon (lewy dopływ Allier). Tym co przyciąga tu wielu turystów jest usytuowany na obrzeżach wioski na wysokim bazaltowym cyplu średniowieczny zamek. Jego początki sięgają XII wieku, kiedy to wzniesiona została tu pierwsza warownia. Jej głównym zadaniem miała być kontrola krzyżujących się tu ważnych szlaków handlowych (wiodących do Besse i Clermont-Ferrand). Pierwsza większa rozbudowa twierdzy miała miejsce w XIV wieku. Wtedy to powstała m.in. charakterystyczna masywna wieża oraz kaplica zamkowa. Niespełna wiek później warowania przeszła w ręce członków sławnego francuskiego rodu d'Estaing. To właśnie w czasie ich rządów przeprowadzona została renesansowa przebudowa zamku. Całość zaś otoczona została dodatkowym pierścieniem murów obronnych. Po utraceniu strategicznego znaczenia (połowa XVII wieku) twierdza została opuszczona i od tego czasu zaczęła popadać w ruinę. W późniejszym czasie zamek wykorzystywany był jako więzienie, a w czasie rewolucji francuskiej (1789-1799) stanowił schronienie dla okolicznych rzezimieszków. Obecnie częściowo odrestaurowane malownicze ruiny zamku udostępnione są dla zwiedzających. W sezonie letnim w murach warowni bardzo często organizowane są różnego rodzaju wydarzenia kulturalne, jarmarki czy spektakle z udziałem przebranych w średniowieczne stroje aktorów.

Zamek w Murol - Plan

Zdjęcia [5]
Zamek w Murol
Zamki i pałace Dude· 973
Zamek w Murol
Zamki i pałace Dude· 1016
Zamek w Murol
Zamki i pałace Dude· 1060
Zamek w Murol
Zamki i pałace Dude· 1080
Zamek w Murol
Zamki i pałace Dude· 999
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
We Francji produkowanych jest około 400 gatunków serów. Wytwarza się je w przeróżnych rozmiarach i kształtach (kwadratowe, walcowe czy stożkowe). O smaku i jakości sera decyduje w głównej mierze region z jakiego pochodzi.
Reklama
Polub nas