Zamek Vincennes (Château de Vincennes)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Centralny-Dolina Loary
Miejscowość: Vincennes
Strona Internetowa: www.chateau-vincennes.fr
GPS: N: 48°50'34.00", E: 2°26'9.00"
Zamek Vincennes
Zamek Vincennes - panorama
Vincennes to niewielkie miasto w północnej Francji, położone na wschodnich przedmieściach Paryża. Jednym z jego ciekawszych zabytków jest usytuowany w południowej części miasta średniowieczny zamek. Jego początki sięgają XII wieku, kiedy to ówczesny król Francji - Ludwik VII (1120-1180) zlecił budowę domu myśliwskiego w lesie Vincennes. Rezydencja ta stała się ulubionym miejscem rozrywki i wypoczynku królów francuskich. Jakiś czas później niewielki budynek przebudowany został w okazały dwór obronny. Według miejscowych legend to właśnie stąd wyruszył na swoją ostatnią krucjatę Ludwik IX (1214-1270). W XIV wieku Karol V (1338-1380) zlecił kolejną przebudowę, która nadała budowli wygląd średniowiecznego zamku warownego. To właśnie wtedy powstał słynny 52 metrowy donżon (baszta obronna z wejściem na wysokości murów obronnych) będący charakterystycznym elementem zamku. Po przeniesieniu się w XVI wieku królów Francji do Luwru, opuszczony zamek przekształcony został w więzienie. Przetrzymywano tu m.in. przyszłego króla Francji - Henryka IV Burbona (1553-1610). Swój obecny kształt zamek przybrał w XVII wieku podczas ostatniej większej przebudowy dokonanej przez Ludwika XIV (1638-1715). W XIX wieku w czasie wielkiej przebudowy Paryża warownia otoczona została Laskiem Vincennes który stał się największym parkiem stolicy Francji.

Zamek Vincennes - Plan

Zdjęcia [1]
Zamek Vincennes
Zamki i pałace bonek· 859
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas