Zamek w Bazoches (Château de Bazoches)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Burgundia-Franche-Comté
Miejscowość: Bazoches
Strona Internetowa: www.chateau-bazoches.com
GPS: N: 47°22'51.00", E: 3°47'42.00"
Zamek w Bazoches
Zamek w Bazoches - panorama
Bazoches to niewielka miejscowość w środkowej Francji, położona północno-zachodnim krańcu Parku Regionalnego Morvan (Parc Naturel Régional du Morvan). Jednym z ciekawszych zabytków jest tu usytuowany na obrzeżach miasteczka średniowieczny zamek. Jego początki sięgają XII wieku, kiedy to wzniesiona została tu pierwsza warownia. Powstała ona w miejscy dawnego rzymskiego obozu warownego. Inicjatorami budowy nowej twierdzy byli członkowie arystokratycznego rodu Bazoches.
Na przestrzeni wieków zamek wielokrotnie zmieniał swoich właścicieli (wg. zapisków historycznych było ich aż około 40). W 1675 roku właścicielem posiadłości stał się znany francuski inżynier wojskowy, architekt i twórca nowego systemu budowania i zdobywania twierdz, a także marszałek Francji, Sébastien le Prestre de Vauban (1633-1707). W owym czasie pełnił on funkcje generalnego inspektora francuskich twierdz. W czasie swojego życia marszałek brał udział w 53 oblężeniach i 140 bitwach. Wybudował także 33 nowe warownie i przebudował około 300 zamków.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas