Zamek Guédelon (Château de Guédelon)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Burgundia
Strona Internetowa: www.guedelon.fr
GPS: N: 47°35'1.00", E: 3°9'20.00"
Zamek Guédelon
Zamek Guédelon - panorama
W Burgundii (środkowa Francja) w pobliżu miejscowości Treigny powstaje zamek, który budowany jest przy użyciu XIII wiecznych technik oraz średniowiecznymi replikami narzędzi (np. koło deptakowe). Warownia Guédelon powstaje w stylu Filipa II Augusta (1165-1223), który dla Francuzów jest tym kim dla Polaków król Kazimierz Wielki. To za jego panowania nastąpiło czterokrotne powiększenie powierzchni jego królestwa, które od tego czasu zaczęto nazywać Francją. Utrwaliła się wtedy też rola Paryża jako stolicy, miasto otoczone zostało murami obronnymi, a dla potrzeb dworu królewskiego wybudowany został okazały zamek warowny - Luwr. Pomysłodawcą całego przedsięwzięcia jest Michel Guyot, zaś warownia zaprojektowana została przez znanego francuskiego architekta Jacquesa Moulina. Projekt rozpoczęty został w 1997 roku. Miejsce w którym powstaje zamek znajduje się blisko kamieniołomów oraz lasu, które dostarczają budulca. Przy budowie zamku pracuje około 70 osób. Co roku plac budowy odwiedzany jest przez przeszło 300 tysięcy turystów. Planowana data ukończenia budowy zamku to 2025 rok.
Zdjęcia [7]
Zamek Guédelon
Zamki i pałace guedelon.fr· 1366
Zamek Guédelon
Zamki i pałace guedelon.fr· 1374
Zamek Guédelon
Zamki i pałace guedelon.fr· 1203
Zamek Guédelon
Zamki i pałace guedelon.fr· 1265
Zamek Guédelon
Zamki i pałace guedelon.fr· 1262
Zamek Guédelon
Zamki i pałace guedelon.fr· 1653
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas