Zamek w Chimay (Château de Chimay)

Belgia
Kraj: Belgia
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Prowincja: Hainaut
Miejscowość: Chimay
Strona Internetowa: www.chateaudechimay.be
GPS: N: 50°2'55.74", E: 4°18'48.01"
Zamek w Chimay
Chimay to niewielka miejscowość w południowej Belgii, położona nad rzeką Oise w pobliżu jeziora Virelles. Jednym z ciekawszych zabytków jest tu usytuowany na malowniczym skalnym wzniesieniu okazały zamek. Rezydencja ta wzniesiona została w drugiej połowie XV wieku w miejscu dawnej warownej twierdzy jako główna siedziba rodowa szlacheckiej rodziny de Croy. Wtedy też zamek został otoczony pięknymi francuskimi ogrodami. W XVII wieku zaniedbana i zniszczona wówczas warownia została poddana gruntownej renowacji i przebudowie. W 1935 roku zamek został częściowo strawiony przez pożar. Oprócz zabytkowych wnętrz spłonęło wówczas także wiele wybitnych i cennych antyków oraz dzieł sztuki. Zaraz po tym tragicznym wydarzeniu przystąpiono do odbudowy zamku, przywracając mu jego XVI wieczny renesansowy wygląd. Obecnie w pełni odrestaurowany zamek skrywa w swoich wnętrzach liczne portrety rodzinne oraz antyczne meble. Dodatkową atrakcją jest tu wybudowany w XIX wieku prywatny teatr. Powstał on na polecenie Madame Tallien i stanowi miniaturową replikę teatru założonego przez Ludwika XV na zamku w Fontainbleau. Miasto Chimay znane i cenione jest także z ważonego w miejscowym klasztorze (Notre-Dame de Scourmont) wybornego niefiltrowanego i niepasteryzowanego piwa. Produkowane jest ono w czterech rodzajach Chimay dorée (Złoty Chimay), Chimay rouge (Czerwony Chimay), Chimay blanche (Biały Chimay) oraz ciemny mocny Chimay bleue (Niebieski Chimay).
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Belgijska czekolada oraz słynne praliny stały się synonimem czekoladowej doskonałości. Tradycje wyrobu tych słodkich przysmaków sięgają tu przeszło 300 lat wstecz. Czekoladki z delikatnym kremowym nadzieniem zwane potocznie pralinami, pojawiły się tu w 1912 roku. To wtedy belgijski mistrz chocolatier - Jean Neuhaus, opracował unikatowe przepisy, które rozsławiły te łakocie w całej Europie. Firma Neuhaus istnieje po dziś dzień, produkując praliny cenione na całym świecie. Obecnie Belgia produkuje 172 tysiące ton czekolady rocznie.
Reklama
Polub nas