Diksmuide (Dixmude)

Belgia
Kraj: Belgia
Kontynent: Europa
Kategoria: Miasta
Prowincja: Flandria Zachodnia
Populacja: 15 998
Powierzchnia: 149 km²
GPS: N: 51°1'54.47", E: 2°51'49.57"
Diksmuide
Diksmuide to miasto w północno-zachodniej Belgii, położone nad rzeką Yser. Założone zostało w IX wieku przez Franków i początkowo rozwijało się jako osada utrzymująca się głównie z rolnictwa i hodowli bydła. W drugiej połowie XII wieku Diksmuide zostało otoczone murami obronnymi. Swój najcięższy okres w dziejach Diksmuide przeżywało w czasie I wojny światowej, kiedy to znalazło się na linii frontu i w wyniku ogromnego ostrzału artyleryjskiego praktycznie w całości legło w gruzach. Po wojnie miasto zostało starannie odbudowane i odzyskało swój dawny blask. Wtedy też na jego obrzeżach wzniesiony został okazały pomnik pokoju zwany Ijzertoren. Monument ten upamiętniał heroiczną walkę poległych flamandzkich żołnierzy, którzy przez blisko cztery lata bronili przez Niemcami swój kraj. W kolejnej wojnie został on zniszczony w wyniku zamachu bombowego (stanowił on miejsce uroczystości nazistowskich). Jakiś czas później odbudowano go w formie wysokiej, przeszło 84 metrowej wierzy. Na jej szczycie utworzono taras widokowy skąd rozpościera się przepiękna panorama miasta oraz okolicy. Odwiedzając Diksmuide warto także przespacerować się wokół głównego placu (Grote Markt) i obejrzeć kilka ciekawych zabytków. Najważniejsze z nich to m.in. okazały gotycki budynek ratusza miejskiego, kościół św. Mikołaja, Beginaż (zespół zamieszkałych przez beginki niewielkich domków z małym kościołem) oraz jeden z nielicznych przetrwałych do naszych czasów rozległy kompleksów okopów i umocnień pochodzących z I wojny światowej (Dodengang).

Ciekawostki
- W kręgach piwoszy Diksmuide znane jest z wyśmienitego lokalnego piwa ważonego w browarze De Dolle Brouwers.
Zdjęcia [1]
Diksmuide
Miasta connor· 590
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Belgijska czekolada oraz słynne praliny stały się synonimem czekoladowej doskonałości. Tradycje wyrobu tych słodkich przysmaków sięgają tu przeszło 300 lat wstecz. Czekoladki z delikatnym kremowym nadzieniem zwane potocznie pralinami, pojawiły się tu w 1912 roku. To wtedy belgijski mistrz chocolatier - Jean Neuhaus, opracował unikatowe przepisy, które rozsławiły te łakocie w całej Europie. Firma Neuhaus istnieje po dziś dzień, produkując praliny cenione na całym świecie. Obecnie Belgia produkuje 172 tysiące ton czekolady rocznie.
Reklama
Polub nas