Diest

Belgia
Kraj: Belgia
Kontynent: Europa
Kategoria: Miasta
Prowincja: Brabancja Flamandzka
Populacja: 22 845
Powierzchnia: 58 km²
Strona Internetowa: www.diest.be
GPS: N: 50°59'4.73", E: 5°3'1.81"
Diest
Diest to niewielkie miasto w północno-wschodniej Belgii, położone nad rzeką Demer, około 30 km w kierunku wschodnim od centrum Leuven. Jego początki sięgają drugiej połowy X wieku, kiedy to założona została tu niewielka osada. Korzystne położenie w pobliżu ważnego szlaku handlowego łączącego Brugię z Kolonią spowodowało, że bardzo szybko rozrosła się w znaczący ośrodek handlowy. Prawa miejskie Diest uzyskał w 1229 roku od ówczesnego księcia Brabancji - Henryka I (1160-1235). Największy okres rozkwitu miasto przeżywało na przełomie XIV i XV wieku, kiedy to prężnie rozwijał się tu handel on przemysł sukienniczy.

Zwiedzanie
Obecnie Dniest to typowe prowincjonalne miasteczko, które przeważnie omijane jest przez turystów. Od całkowitego zapomnienia ocalił je zabytkowy XV wieczny Beginaż (Begijnhof) - miejsce zamieszkania laickiego stowarzyszenia religijnego kobiet. Jest to jeden z największych i najlepiej zachowanych tego typu obiektów w całej Belgii. W skład całego kompleksu sakralnego wchodzi m.in. klasztor, szpital oraz około dziewięćdziesiąt XVII-XVIII wiecznych niewielkich domków mieszkalnych. Innym wartym uwagi zabytkiem Diest jest usytuowany w sąsiedztwie głównego palcu miejskiego (Grote Markt) okazały gotycki kościół św. Sulpicjusza (Sint-Sulpitiuskerk). Świątynia ta wzniesiona została w latach 1321-1534, a przy jej budowie pracowało w sumie aż 18 architektów. W jej wnętrzu warto zwrócić uwagę na barokową ambonę oraz grobowiec księcia Filipa (najstarszy syn Wilhelma Milczącego).
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Belgijska czekolada oraz słynne praliny stały się synonimem czekoladowej doskonałości. Tradycje wyrobu tych słodkich przysmaków sięgają tu przeszło 300 lat wstecz. Czekoladki z delikatnym kremowym nadzieniem zwane potocznie pralinami, pojawiły się tu w 1912 roku. To wtedy belgijski mistrz chocolatier - Jean Neuhaus, opracował unikatowe przepisy, które rozsławiły te łakocie w całej Europie. Firma Neuhaus istnieje po dziś dzień, produkując praliny cenione na całym świecie. Obecnie Belgia produkuje 172 tysiące ton czekolady rocznie.
Reklama
Polub nas