Mamma Mia! Pizza Beer
Gastronomia

Mamma Mia! Pizza Beer to piwo o smaku włoskiej pizzy, do którego produkcji oprócz chmielu wykorzystywane są składniki jakie spotkać można w typowej pizzie. Są to m in. pomidory, czosnek czy przyprawy typu oregano lub bazylia. Do produkcji nie wykorzystuje się mięsa, ani żadnych innych produktów odzwierzęcych. Piwo robione jest wyłącznie na bazie najprawdziwszej margarity z dodatkiem wielu różnych przypraw (dokładny przepis pozostaje tajemnicą firmy). Na pomysł zrobienia tego nietypowego trunku wpadli w 2006 roku właściciele pizzerii - małżeństwo Toma i Ateny Seefurth mieszkające w Campton Township w stanie Illinois w USA. Związane było to z duża nadwyżką zbiorów jaka wówczas zalegała w ich magazynach (głównie pomidorów). Po przestudiowaniu setek książek browarniczych oraz wielu próbach ważenia piwa w różnych proporcjach chmielu i pomidorów w końcu udało im się stworzyć trunek, który szybko zdobył uznanie wśród wielu osób. Dziś piwo Mamma Mia! Pizza Beer jest prawdziwym hitem kulinarnym w Ameryce. Trunek ten wygrał wiele prestiżowych konkursów browarniczych w organizowanych w Stanach Zjednoczonych. Zakupić je można w wielu lokalnych na rynku amerykańskim, a także zamówić przez sklep internetowy. Piwo to rzeczywiście smakuje jak pizza i zawiera 4,6 % alkoholu.