Ryskie Czarne Balsamy
Gastronomia

Słynny Ryski Czarny Balsam (Riga Melnais Balzams) to tradycyjny łotewski likier ziołowy, stanowiący jeden z symboli stolicy kraju - Rygi jak i całej Łotwy. Napój ten zawiera 45% alkoholu, posada czarną barwę oraz charakterystyczny gorzki ziołowy smak z bardzo delikatną słodkawą nutą. Balsam wytwarzany jest w oparciu o kilkadziesiąt różnych składników ziołowych i korzennych. Jednak jego dokładna receptura utrzymywana jest w ścisłej tajemnicy od XVIII wieku, kiedy to pojawił się na ryskim rynku. Od 1900 roku tylko jedna firma posiada wyłączność na produkcję Ryskich Czarnych Balsamów. Co ciekawe w czasie II wojny światowej przepis na balsam został zagubiony, a historyczne proporcje składników odtworzone zostały dzięki wywiadom przeprowadzonym z przedwojenną załoga fabryki. Przypuszcza się, że likier zawiera m in. kwiat lipy, pączki brzozowe, miód, arnikę górską, korzeń kozłka lekarskiego, miętę pieprzową, piołun, jagody, maliny, korę dębu, skórkę pomarańczową, imbir, gałkę muszkatołową czy czarny pieprz. Mieszkańcy Rygi twierdzą, że napój ten wymyślił miejscowy farmaceuta i eksperymentator Abraham Kunze. Jedna z legend głosi, że czarny balsam podany został chorej na niestrawność carycy Katarzynie II w czasie jej pobytu w Rydze. Kuracja okazała się na tyle skuteczna, że księżna rozkazała rozpoczęcie importu napoju na carski dwór. Po dziś dzień utrzymuje się, że czarny likier koi nerwy i pomaga w przeziębieniu czy przypadłościach żołądkowych. Należy jednak pamiętać, że po wypiciu większej ilości balsamu na drugi dzień przyjdzie nam się zmierzyć z wielkim kacem.

Ryga - Czarny Balsam

Obecnie trunek ten sprzedawany jest w ozdobnych ceramicznych butelkach aptecznych, które chronią go przed promieniami słonecznymi i wysoką temperaturą. Ryskie Czarne Balsamy znane są na całym świecie, a ich renomę potwierdza wiele prestiżowych nagród. Czarnym Balsamem delektowały się takie takie znamienite osoby jak m in. Charles de Gaulle, brytyjska królowa Elżbieta II czy kolejni przywódcy na Kremlu. Likier serwowany jest większości knajp, barów i nocnych klubów Rygi i cieszy się tu dużą popularnością zarówno pośród miejscowych jak i zagranicznych gości. Czarny Balsam można spożywać w czystej postaci, ale większość Łotyszy pije go także z coca-colą, sokiem, kawą, herbatą czy innymi napojami niealkoholowymi by złagodzić goryczkę oraz bardzo silny posmak.