Omlet Cesarski Kaiserschmarrn

Autor: Jarko · Dodano: 2020-01-30 · Austria   Kraj: Austria
Kategoria: Gastronomia
Omlet Cesarski Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn (omlet cesarski) to austriacki deser w postaci puszystego omletu smażonego w kawałkach. W Austrii często serwowany jako słodkie danie główne. Potrawa ta znajduje się na Liście austriackich produktów tradycyjnych Federalnego Ministerstwa Rolnictwa, Leśnictwa, Środowiska i Gospodarki Wodnej. Kaiserschmarrn przyrządzany jest z mleka, mąki pszennej, jaj, cukru pudru i odrobiny soli. Dokładne proporcje zależą od przepisu, a tych jest wiele. Często dodaje się rodzynki, mielone migdał czy skórkę pomarańczy. Ubitą na sztywno pianę z białek łączy się z mieszaniną pozostałych składników i wylewa na patelnię z gorącym tłuszczem. Masę smaży się pod przykryciem, na wolnym ogniu, nie mieszając jej. Gdy spód placka zarumieni się, należy porozrywać go za pomocą pary widelców na kawałki, następnie poodwracać je (lub odwrócić cały omlet przed podzieleniem) i dosmażyć z obu stron. Inny sposób przygotowania polega na krótkim podsmażeniu omletu na patelni bez przykrycia, następnie upieczeniu w piekarniku (w tej samej patelni), a w końcu podzieleniu na części i dosmażeniu z obu stron. Omlet cesarski konsumuje się na gorąco, zaraz po przyrządzeniu. Przed podaniem posypuje się go cukrem pudrem (i czasem tez cynamonem). Jako dodatek podaje się tradycyjnie śliwkowy sos Zwetschkenröster. Omlet podawany jest tradycyjnie z powidłami śliwkowymi, ale spotyka się też mus jabłkowy.

Omlet Cesarski Kaiserschmarrn

Jak głosi jedna z legend potrawa otrzymała swoją nazwę na cześć cesarza Franciszka Józefa I (1830-1916). Niemieckie słowo "Kaiser" oznacza właśnie "cesarz". Kaiserschmarrn był jednym ze specjałów założonej w 1832 roku cesarsko-królewskiej cukierni Zauner w Bad Ischl, gdzie Franciszek Józef I często bywał. Rzekomo omlet był jego jednym z ulubionych przysmaków. Cesarz znany był z zamiłowania do słodkości. Inna z legend głosi, że omlet miał zostać po raz pierwszy przyrządzony na cześć przyszłej żony cesarza, Elżbiety Bawarskiej. Nazwano go wówczas Kaiserinschmarrn ("Kaiserin", czyli "cesarzowa"). Elżbieta unikała jednak słodkości, za to omlet skradł serce Franciszka Józefa I, więc smakołyk przemianowano na Kaiserschmarrn.
Reklama
Polub nas