Kuchnia grecka
Gastronomia

Do najważniejszych składników w greckiej kuchni należą chleb pita, ryż oraz oliwki i oliwa. Jej podstawą są jednak świeże warzywa, m.in. bakłażany i pomidory, które chętnie podaje się z rybami co powoduje, że postrzegana jest jako zdrowa i prosta. To wprost raj dla wegetarian. Historycznie kuchnia grecka była prekursorem kuchni zachodniej i wywarła kulinarny wpływ, poprzez starożytny Rzym, na Europę, a później Nowy Świat. Pierwszą w historii książkę kucharską napisał w 330 roku p.n.e. Archestratos, a tradycja kulinarna Grecji liczy sobie około 4000 lat. Sztuka przyrządzania ryb i owoców morza w starożytnej Grecji osiągnęła wysoki poziom, dlatego powstało wówczas wiele receptur na dania rybne. Niektóre współczesne dania sięgają tradycją starożytności, np.: skordalia (orzechy włoskie, migdały, miażdżony czosnek i oliwa) czy zupa z soczewicy, niektóre czasów hellenistycznych i rzymskich, jak np.: loukaniko (suszona kiełbasa wieprzowa) lub bizantyjskich: feta, wędzona ikra czy tradycyjny chleb wypiekany z kukurydzy, jęczmienia i żyta. Wiele dań pochodzi z kuchni osmańskiej i zdradza korzenie arabskie, perskie lub tureckie, m.in.: moussaka (warstwy mielonej jagnięciny, bakłażana i pomidorów pieczonych w piecu), tzatziki (jogurt z czosnkiem i ogórkiem). Starożytni Grecy byli wielkimi biesiadnikami, a każdy posiłek obficie zakrapiany był winem, z którego Grecja słynie do dziś. Pory posiłków w Grecji są inne niż w Polsce. Śniadania je tu się stosunkowo rzadko, a pora lanczu przypada na godziny pomiędzy 14 a 16. Główny posiłek, czyli kolację, spożywa się tu dopiero po godzinie 21.

Kuchnia grecka - Souvlaki

Z uwagi na bardzo dogodne położenie Grecja była i jest zasobna zwłaszcza w owoce morza oraz ryby, ale również w przepyszne, skąpane w słońcu owoce. Najbardziej charakterystycznymi daniami kuchni greckiej są przystawki, czyli mezedes, które spożywa się przed posiłkiem w celu zaostrzenia apetytu, lub jako dodatek do alkoholu. Do najpopularniejszych należą smażone warzywa, sławny na całym świecie sos tzatziki przyrządzany z jogurtu i ogórków czy sałatka z serem Feta (co po grecku znaczy "plaster"). Jest to tradycyjny bałkański ser, który produkuje się z mieszanki mleka owczego z kozim lub tylko z mleka owczego. Ser dojrzewa co najmniej trzy miesiące, przechowuje się go w solance i zalicza się do serów miękkich o zawartości tłuszczu ok. 40%. Grecy lubują się również w zupach, które są tu pożywnym daniem, gdyż zazwyczaj są przygotowywane na bazie sycących składników: grochu, fasoli, soczewicy z dodatkiem mięs. Popularna jest m.in. zupa mięsna na bazie wołowiny i ryżu (krestosupa). Codzienna kuchnia Greków to przede wszystkim dania jednogarnkowe. Na wystawnych kolacjach nie może jednak zabraknąć opiekanej na ruszcie baraniny lub jagnięciny. Co ciekawe każdy z biesiadników może sięgnąć do talerza sąsiada, żeby spróbować, jak smakuje jego potrawa.