Autor: admin · Dodano: 2014-07-31 · Francja   Kraj: Francja
Kategoria: Tradycje i obyczaje
Zwyczaje i reguły towarzyskie we Francji
Słynny zwrot savoir-vivre pochodzi z języka francuskiego i oznacza w dosłownym tłumaczeniu "znajomość życia", czyli ogładę, dobre maniery, bon-ton, oraz znajomość obowiązujących zwyczajów i reguł grzecznościowych obowiązujących w danej grupie ludzi. Zasady savoir-vivre stanowią we Francji podstawę zachowań ...
PRZECZYTAJ CAŁOŚĆ
Autor: admin · Dodano: 2014-07-30 · Węgry   Kraj: Węgry
Kategoria: Regionalne atrakcje
Węgierskie kąpieliska termalne
Na terenie Węgier tryska w sumie około 135 różnego rodzaju podziemnych źródeł termalnych i leczniczych. Większość z nich odnaleziona została w wyniku głębokich odwiertów w poszukiwaniu ropy naftowej jakie były prowadzone na terenie kraju głównie w pierwszej połowie XX wieku. Niestety nie udało się odnaleźć ...
PRZECZYTAJ CAŁOŚĆ
Autor: admin · Dodano: 2013-07-30
Kategoria: Nowe projekty
Technosphere - Dubaj
Technosphere to projekt nowego szklanego, supernowoczesnego i ekologicznego budynku w Dubaju (Zjednoczone Emiraty Arabskie). Ta futurystyczna konstrukcja wzniesiona ma być przy użyciu najnowszych technologii i najbardziej wyrafinowanych materiałów naśladujących naturalne procesy, jakie zachodzą w naturze. Cała energia ...
PRZECZYTAJ CAŁOŚĆ
Autor: admin · Dodano: 2013-07-30
Kategoria: Nowe projekty
Tower Kingdom - Projekt najwyższego budynku świata
Tower Kingdom to spektakularny projekt nowego wieżowca, który swoją wysokością ma przekroczyć barierę kilometra. Wieża ta ma powstać w zachodniej części Arabii Saudyjskiej w pobliżu miejscowości Jeddah. Wraz z budynkiem wybudowane zostanie także 80 tysięczne miasto. Oprócz wysokości kolejną trudnością ...
PRZECZYTAJ CAŁOŚĆ
Reklama
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Polub nas